荷蘭國會壓倒性票數通過 拒中國扭曲聯大2758決議案

56 回覆
110 Like 4 Dislike
lm
都係歷史
點計都唔會影響到現今嘅地位
荷蘭表示:自古以來
大會,

回顧聯合國憲章的原則,

考慮到,恢復中華人民共和國的合法權利對於維護聯合國憲章和聯合國組織根據憲章所必須從事的事業都是必不可少的,

承認中華人民共和國政府的代表是中國在聯合國組織的唯一合法代表,中華人民共和國是安全理事會五個常任理事國之一,

決定:恢復中華人民共和國的一切權利,承認她的政府的代表爲中國在聯合國組織的唯一合法代表並立卽把蔣介石的代表從它在聯合國組織及其所屬一切機構中所非法佔據的席位上驅逐出去。

2758號決議案淨係提過蔣介石的代表,全文無提及過台灣兩個字
1975年蔣介石一死,其實已經可以拗話決議案同台灣無關
更何況而家民進黨 (就算馬英九) 都唔會話自己係蔣介石代表
邏輯係:1949年建國之後 中華民國皮已收 中華人民共和國正式繼承中華民國所有野
只係中共一直冇去解放台灣
事實上中華民國並無滅亡
唔係根據中史係 共產黨同國民黨打杖
然後國民黨打杖輸到去台灣地區
所以大家都係同一根
高志凱先前至講
現時仍然處於「內戰」
所以「統一」依樣嘢屬於內政
但係變相可以解讀為北京政權同台灣政權都擁有中國主權只係互不統屬喎
如果中共承認依個觀點
亦即係到目前為止
如果計先後次序
其實大統仲係中華民國度

不過高志凱微博清空
究竟偉大嘅祖國想點同世人講現時台海關係
好期待
荷蘭同西班牙都無佔領晒台灣全島
最多都係幾個據點
連老祖宗嘅海蘭泡同伯力都割咗比沙俄
咁滿清債券條數幾時找
民國一路都有找喎,係去到支共先唔認數
甚至乎當年麥理浩揾匪共傾到底啱唔啱
所以可能香港主權移交成件事根本就唔需要存在
問題係賴係好想一步唔要中華民國
而蔡係慢慢改 由護照英文大大字縮到去個圈入面
左膠
唔使驚
賴好可能會玩獨立公投
當其時中共好想收返香港架
只係口裏說不咋
俄羅斯都找數
自古>宇宙大爆炸>西班牙

共產黨自古已經成立就係佢地既理據
香港當年有錢過大陸咁多
以共產黨啲賊性 點會唔喉住香港人啲錢
上至共產黨高官 國家主席
下至深圳東莞啲二奶 今時今日嘅何太 目標都係一樣
大肚王國
烏梁海畀返蒙古算數
其實南京條約、北京條約正本都係台灣,其實英國佬用咩理據同中共傾,除咗政治現實外仲有咩?
因為當年蔣經國個老好人知爭唔贏而主動放棄
政治上扮好人就真係唔知講咩好
事但啦,十年八年,台灣都會回歸架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞