消委會︳被問凶宅單位「有無古靈精怪」答「沒有」 地產代理須賠訂 消委會提醒交易前多渠道核實

141 回覆
127 Like 2 Dislike
其實如果新聞冇報死過人,個經紀有心隱瞞都係查唔到㗎喎
所以佢博新聞冇報道以為暪天過海囉
呢個正解
AA都係靠睇報紙
搵唔到報紙根本唔會知
問唔係問題,但係要咁詳細,問漏左要自己孭,aa答漏仲要話返你問得唔夠仔細,正常人邊夠膽買,好生意到要咁趕客?
如果AA無搵過check 過,叫疏忽;知道又唔講,輕既咪失實陳述,重既咪欺瞞

非自然死亡或者任何意外,如果個AA知,一定係講定先
咁理論上個買家都查唔到, 因為都無RECORD, 點樣拎上法庭
連登仔唔知咩叫主動披露最高誠信
所以冇問可以唔講
甚至釘契照收訂收佣都冇問題的

諗起套日本恐怖電影
咁都有咁多人正評
唔怪得依到叫兒登
咁如果嗰層樓佢有成12個單位咁咪全部都攬炒
然後兇宅上下垂直嘅單位都受牽連

成件事其實好反智 一個人死 十幾戶人家一齊攬炒
係試過一單係aa check唔到
原因係單案仲調查緊, 買家直頭要搵差佬查詢先有證據證實到有件咁既事

結果係告賣家隱瞞, 咁既情況下aa先可以冇責任

如果一件事發生過又咩紀錄證明都冇, 咁你其實都唔洗信有發生過任何事
地產代理:我邊有講過大話!你係問個單位有冇古靈精怪?我仲以為你問我係咪做過一樓一鳳或者白粉飯堂咋!咁我咪如實回答你話冇囉!
你咪唔好講 到時賠錢就得
點解2024年都未有科技/機構取代代理?
呢家買樓要係臨約寫晒啲聲明
業主和經紀同意單位沒有發生事故
業主沒有負資產
.....
特登唔整,留住呢班AA狗條狗命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞