消委會︳被問凶宅單位「有無古靈精怪」答「沒有」 地產代理須賠訂 消委會提醒交易前多渠道核實

141 回覆
127 Like 2 Dislike
d aa好仆街嫁
無上過新聞/唔係database,佢真係會唔講博大霧
On9
兇宅不嬲唔可以瞞
關隱晦咩事?
所以賠鳩硬
屌你做agent收人得錢就要做野架啦
嫌煩咪撚做 去庇護工場入筷子囉
所以連登仔做唔到官
AA狗錢又識收,少少資料都唔主動講
明嘅,明知兇宅影響單交易嘛
AA狗為賺錢埋沒良心都唔係第一日知嘅事
你呢單只係講買家入稟,冇下文,唔知最後係點
如果有結果大家研究吓
純睇呢頁,買家都拎唔番訂,相信中原都幾有信心去證明自己冇問題

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/820242/%E8%BF%911500%E8%90%AC%E8%B3%BC%E5%8C%97%E8%A7%92%E5%96%AE%E4%BD%8D%E5%A7%8B%E7%9F%A5%E6%98%AF%E5%87%B6%E5%AE%85-%E8%B2%B7%E5%AE%B6%E6%8C%87%E7%89%A9%E6%A5%AD%E8%B7%8C%E5%83%B9%E9%80%BE300%E8%90%AC%E7%B4%A2%E5%84%9F
再分享吓呢一單類似案件,最後只係罰AA冇去揾賣家同物管去check事實,而唔係話佢「冇主動話比買家聽係唔係凶宅」
無嘢唔妥呀嗎
跳過樓都無唔妥?

我次次睇樓都一定會開Apple Watch錄音,見個AA之前已經開定
直到睇完樓走人

過程一定問
AA
正常人買樓都明佢係問埋係咪凶宅啦

你拗條毛你咪同個法官咁講,睇下人地show唔show你
特登隱瞞就特登隱瞞啦,包拗頸
人地都判左話唔可以咁
AA本身有資料庫邊啲係兇宅
佢地一定知同有責任要披露
呢啲係重要是否促成交易嘅資訊
可能上一代人覺得扼扼tum tum 無乜嘢
點解唔直接問,有冇死過人,有冇任何凶案?
你都on9
講咗仲洗搵食?

唔係幫aa講嘢
作為買家
做重大決定
自己唔問清楚怪aa?
怪完aa咪自己賠咗先
追唔追究到咪又係麻煩自己
你點理解法庭判咗aa 要賠償
要啦
想知有咩渠道核實
消委會應該證明單位內有鬼先符合有古靈精怪
番去睇番絕代商驕佘詩曼點樣賣凶宅啦
明知道呢D野冇得呃,點解仲要夾硬嚟
aa 唔講咪要賠錢囉
咁係咪要將所有可能嘅情況都列晒出嚟
連登班無神論者唔敢出來
你重睇啦
而家唔係aa認罪
消委會亦無介入
純粹法官判左aa要賠
之後消委會分析案例
地產狗是沒有蘑菇的
揭尾估?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞