消委會︳被問凶宅單位「有無古靈精怪」答「沒有」 地產代理須賠訂 消委會提醒交易前多渠道核實

141 回覆
127 Like 2 Dislike
消委會分析過往涉及地產代理的投訴案例,其中有地產代理未有披露單位曾發生墮樓事故,獲法庭裁定須向買方賠償被沒收的訂金;亦有地產代理在帶買方視察物業時作失實陳述,獲法庭判定買方可撤銷交易及取回訂金。消委會提醒,地產代理在交易扮演的角色存在一定的複雜性,一旦發生爭議,消費者要追討未必直接和容易,故進行物業交易時須格外謹慎,亦應從多渠道核實地產代理的陳述及仔細了解物業資料。

其中一個案例中,買方視察一個二手物業時,曾諮詢地產代理「有無古靈精怪」 及「無嘢唔妥呀嗎」,獲回覆「沒有」,惟買方在簽署臨時買賣合約後發現,該單位曾發生墮樓事故,於是決定終止交易並向地產代理追討賠償。法官認為,地產代理協議訂明,代理須為買方取得關於物業的資料,條款隱含地產代理有責任以謹慎行事之態度,向買方提供資訊,故地產代理應作合理查詢才出答覆,而非回答「沒有」。

消委會提醒,消費者作出置業決定時一般會考慮一籃子的因素,而非單憑地產代理作出的陳述,故即使地產代理作出失實陳述,除非屬欺詐性質,否則其範圍責任一般不會延伸至相關置業決定,即地產代理未必須承擔買家最終蒙受的所有損失或損害。

原文網址:https://news.mingpao.com/ins/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20240916/s00001/1726459989456

鬼叫你問得咁隱晦
又要驚又要問
問題係就算冇問都應該要講明
原來凶宅都叫「無野唔妥」
隻aa狗本身係咪都住凶宅
代理冇責任主動講,不過買家問就要答事實
如果比錯誤信息誤導先犯法
但佢問「有冇古靈精怪」就問得模棱兩可,未必係指凶宅,可以係其他,例如附近d人有冇白卡etc,其實買家驚就應該問詳細d/揾相熟AA,甚至係自己/揾朋友幫手check
要怪就怪買家自己戇鳩
On9 問題
直接問係咪事故單位 有冇死過人
凶宅都有人住,點知你問緊咩「唔妥」
爆過水喉/電線太舊果d都可以係
- 有冇死過人?
燒炭死既?跳樓死既? 沖涼浸死既?扑親跌死?
幾多人死?一個定幾個?幾多歲?

- 前業主財務情況如何?
佢點解要賣樓?

…..
下刪一萬字
……

咁樣呀 唔通
正常真係要咁問,買樓唔係買棵菜,業主嫌煩咪唔好賣

一向都係問A就答A
問得越詳細就越保障到自己
諗起張圖

如果層樓有過事故、報過警有記錄既話
印象中係一定有責任要主動講

有冇靈異事件發生過、係咪兇宅並唔係重點
如果你不滿可以唔答,甚至唔賣樓而家真係唔知業主急定買家急
而家判咗aa要賠訂喎
咁都淨係撤銷交易及取回訂金渣
早幾年去睇樓
個agent 話如果啱嘅可以幫手同業主鋤低個價
果陣太陽落山
個agent 見狀就話睇多陣太陽落山要好走

返屋企check 原來係凶層
個廳仲望住格離單位個露台
再Check 番舊新聞
原來當年格離屋財困跳樓
兩樣嘢嚟,退錢唔代表認罪
消委會介入搞大咗,廢事做臭個朵啫
公司都唔會保個AA啦
但如果係問有冇犯法,就好大機會打得甩
夜晚先去睇樓唔係冇原因
所以係冇犯法,唔係一定搞大佢,分分鐘釘牌加額外賠償
賣方又賺?
兇宅冇定義

但以事論事,好似07年呢單咁
https://www.property.hk/news_content.php?author=PHK_NEWSSPECIAL&id=2272
層樓有冇人自殺過,呢啲中原本身係有齊資料,aa係一定查得到
就算冇人問,個aa知道咗唔講都已經係隱瞞
好彩個法官唔係咁睇
問咗兩個問題
仲有個 「有冇唔妥」 跳樓都係正常嘅話咁okay
代理如果知好似要主動講嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞