11 pro 用家捨得換機未

251 回覆
203 Like 25 Dislike
12pm想換16pm
但都買唔到
當年因為MagSafe XS轉14pro
11Pro上到嚟有MagSafe真係新世界嚟,又輕咗仲轉埋C頭

財政上許可就應該換啦
Type c Apple 自己有份架,記唔記得當年橫空出世只有typec 頭既MacBook?
如果舊電無問題真係唔洗換
我係8p上14p
電池健康度已經得返85%
唔算heavy user
嚴重懷疑14粒電有問題
有少少想換機
仲用緊7+
分到120hz?碌ig快d?
啱啱屎忽痕update咗ios 18
諗盡辦法清位出嚟 都係唔夠位
之後唔知點解得咗
屌我都係,retry 多兩野就up到
死守13 mini
愈嚟愈唔鍾意大機
如果SE 出Mini size就正
而家啲iPhone咁勁真係唔使代代換
初代就年年換,到後期7+>XS Max>11 Pro Max>15 Pro Max
11pro 用左差唔多5年
電得番67%
訂左16promax 10月中拎機
但係真係唔捨得部11pro 仲係run得好正常
雖然唔敢升ios18
5年轉一次真係差唔多 如果唔係散熱問題,上年已經轉咗15pro
因為隻眼會跟部機進化進
11pro > 16pro
4G > 5G
Camera大升級
新電+核電(50%up)
Lightning >USBC
Mon大0.5吋
60hz>120hz
Apple intelligent
Magsafe
新機威d + 黎緊最少5年年ios更新都support
Load快啲唔使講
16pro比前一代跳左兩代cpu都知唔係流

當然要等17既話實好過16
升啦 無事
11pro唔係廢機點會頂唔順ios
我13pro 77%
我自己用緊11 Pro Max,Camera 大升級呢點真係有保留

首先佢今代upgrade咗個ultra wide 去4800萬像素,其次就係鏡頭無咗反光,好似好正咁,但係佢最仆街係tele仲係用緊1200萬像素,仲未計話佢個主鏡頭sensor 係仲用緊IMX803(有人話16 Pro Max 轉咗IMX903)

出年個傳聞係IMX903 加4800萬tele仲有12gb ram,呢個配置先叫可以玩5年,今年個部我就算

但如果你換16係抵玩既
我13 電池都已經頂唔到一日,唔忙既話3pm 先要差,忙既話lunch hour 已經要差電,駁住條線勁唔方便
你11 pro 都仲玩到,真心勁,我見D人仲用緊再舊D既機,真心佩服
換電先啦你 82%
唔捨得用7百幾蚊換電,但就肯用多十倍價錢買新機
13換16pro
13換電比老母用
咁新機點都好過用舊機既
我IPHONE11得番80%電,但帶舊MagSafe尿袋夠出街做野頂一日
依家換16又係沒AI用,不如等出17先換機睇下港版用唔用到AI
港版用唔到AI要買水貨機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞