英國收入並唔低過香港

132 回覆
39 Like 107 Dislike
英國已經好多人,唔好再叫人嚟,班藍絲由佢地留港愛國啦
事實係
咁點解我地仲留係到?
因為個個都走嘅話邊有咁多配額
所以我唔走寧願留比有需要嘅兄弟
等佢地可以吸多d自由空氣
同我講做乜?

我淨係話佢無睇人地打乜
條友又會捉你唔足50%架啦
人人係英國返工都屌稅貴得佢話唔多
最撚正係會先扣稅後出糧,七除八扣後都冇乜錢落袋
你係咪唔過50k所以唔知實際點扣稅
你係咪唔過50k所以唔知實際點扣稅
其實條友會唔會NI, pension 都未知係咩黎
你想講pension 定p11d定ev sacrifice scheme?

歡迎討論
Band Taxable income Tax rate
Personal Allowance Up to £12,570 0%
Basic rate £12,571 to £50,270 20%
Higher rate £50,271 to £125,140 40%
Additional rate over £125,140 45%

一半嘅意思係50%
如果話英國高稅係真 因為一般人正正常常有份正職已經即刻交20%
但一半係fact錯
做生意flat rate添
稅唔係重點既話不如交七成稅? 戇撚鳩
其實唔止一半
100k後冇埋 12.5k allowance
有部份salary要交60% tax trap
其實真係好撚癲
之前扮中立叫人走果d youtuber轉晒風向每日講英國問題喇
20% tax 10%NI 仲有council Tax , VAT 計計埋埋點都係多香港好多,最慘係拎稅養難民
香港未出糧就先扣税啦!
分別係英國喺你出糧嘅時候扣,香港係一年前已經扣咗你稅。
稅後?
CLS, 你揾十萬代表人地都揾到十萬?
依講係事實.
5毛只會話香港人去到搵唔到中位數講
係香港就fg都搵5皮講

再唔夠講就話打完稅之後仲有好多稅要比
無視香港樓價住屋成本問題
真心希望啲人想走就快
唔好係到阻住人升職
咁有幾多香港人係UK搵唔到工?
講緊英國你講加國.
你聽得多連登仔講
真係會以為自己係香港好搵得
咁至少香港中位數係20000. 姐係代表緊最少一半人
印像中上四份位數(75%)都好似係3萬幾
所以75%人人工都唔係多過英國. 大家都係差唔多
用得難民呢個字顥得你無知
英國大把外來人. 人地好知難民同移民分別
邊似香港咁 移民=大陸人 難民=南亞
人地靠移民輸入勞動力. 絕大部份人都同意英國要收移民
只係呢幾年數目太多.
其實用返香港人生活水平3皮係倫敦都唔易過
3皮真係完全唔夠
如果肯住劏房,會舒服少少
連登唔講得香港壞話,五毛主場嚟,樓主走先我幫你頂住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞