英國收入並唔低過香港

132 回覆
39 Like 107 Dislike
除稅前
唔好阻住班藍友打飛機啦

唔好成日發d春秋大夢 好多地盤工種人工都低過1550港紙架 當你高工時到返26日,都係得4萬
咪on9 啦! 文職咁好,點解咁多人去 amazon 做外勞??
香港稅階最高都係收17%,香港個情況係越高人工搵錢越着數,搵錢無上限,所以香港人先養成呢種搵錢至上鄙視窮人既價值觀

歐洲個種稅制一向係偏向行均貧制,對高收入人士可以收到你人工既四至五成做薪俸稅,就算你想靠投資做資產增值,但金額過左十萬八萬呢d位後,一樣要交兩三成既資產增值稅俾政府,成個稅制就係設計到你一個普通人無論點努力,可以搵到既錢都好有限

呢種制度好處咪成個社會既工作壓力都細d,互相鄙視既情況少d同埋你多d空間做你真正想做既野,壞處咪你成世人甚至你下一代都好難向上流囉,唔好指意周圍既人俾到咩優質既服務同公共建設俾你囉,當經濟環境差或者有咩天災人禍既時候你無錢你只能聽天由命囉

做人最緊要知自己想要d咩姐,香港英國都各有優點缺點,最緊要啱自己,唔好人云亦云就得
財自左搵d pt做磨時間姐
反駁隊點解咁易嬲
問題你自己都睇到有幾多工種人工低過1200
仲有唔會ot?
根本地盤 平均都3萬起啦 仲2萬幾
你咪自己打7自己 講香港地盤2萬幾
香港普通乜都唔識嘅雜工日薪千頭,返廿幾日咪兩萬幾,識多少少水喉佬石屎佬二千蚊工咪三四萬(有糧出的話)

英國啲工人情況都係差唔多,不過返四日半
1150 26日 已經差唔多3萬
新手先1000蚊日
我夠膽講有1年經驗已經大多數1150以上
33款工種裡面24款工種日薪低過1500 我已經唔覺得係咩高人工

意味最樂觀地盤今工中位數可能日薪得1400,仲要就算你返22日,工時都係高過英國 你仲想ot, ot雙糧咩
又係單身冇扣稅 唔係家庭果款去家人地
咪係囉,係香港佢先財自,去果道生存,想財自就難鳥

睇嚟都係做牛做馬做一世多
朋友 你識唔識計數
你又打柒自己
有9工種高高1500
但得6工種低過1150
點解你仲撐落去 你真係好柒 自己搵資料打柒自己

9大過6呀
你數學咁叻,留返喺大灣區做專才啦
hkger 最鐘意嘅曼城,貪罪案多咩? 平住之嘛

到仔女要搵食,咪又要倫敦租樓或回流

咁q 樣,支出大,收入少,我知,窮撚都可以好快活呀嘛
哦,你點扣呀?供養hk 老母呀
邊有幾多人做到英學文職 個個識寫唔識講
香港一半人搵少過2萬1 咁叫收入唔少?
稅階點點點其實唔重要, 打工係有料嘅, 公司都會出到個令你滿意嘅數, 稅完全唔係重點. 做生意就更加係咁
又冇仔女 又唔結婚 又唔進修 又冇供樓利息 ?你以為個個都係你?
香港人成日話讀唔到書就返地盤
但完全唔覺今時今日返地盤可以脫貧 做生做死 日灑雨淋 當1200蚊一日 返26日先3萬出頭 仲要放假/紅日無錢 都未計危險同周身傷

上班台班人返5.5日工 已經話俾狗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞