英國收入並唔低過香港

132 回覆
39 Like 107 Dislike
你喱啲喺香港生活都成問題嘅, 仲咁好擔心人, 不如睇住自己先. 條路自己揀, 人哋做咩關你春事咩, 你做又無做過, 又做唔到, 得個吹, 就返上去慢慢吹啦
依家隨時送外賣仲高人工過普通地盤佬
呢堆數字大判QS跟代工價報Labour return 俾政府,落到三沙工人實收八折叫好好

政府批外勞扎鐵佬都人三萬幾一個月
全世界都有叻仔,但有幾多 c 朗, 美c ?
外賣都唔高,係電單車人工高,我frd做除開油錢折舊$140一個鐘左右,一日$1200,返9個鐘

地盤就$1350-1400普遍,一般一月返22日都唔少啦,翻多你想冇命洗?平時建築公司保障又唔係好

香港做藍領真係古力,冇乜「旬工」可言 ,連送中型貨車都係得2萬幾,揸小巴果堆阿伯甚班甚班得萬幾
笑咗,你講果d 全部係支出
現金出糧收入高於中位數2倍係連登仔同黃絲既基本世界觀嚟
我識咁諗,你話我生活係咪有問題呀

咁你關你事咩,定係我講中哂呢
講緊呢d對住大部分家庭必要支出同時又可扣稅,因為英國交扣多,自然扣左allowance 後會明顯過香港
你單單一句英國交稅呀 顯得好無知香港咁好就唔會咁多人稅後人工低過香港啦

坐等你一句:英國咁好點解唔去英國
你理掂自己先啦傻西, 你連理解力都咁有問題, 你又覺得可以講得中啲咩呢
冇話香港差,整體係同英國既生活水平差唔多,睇你想邊款生活方式姐
我諗其實係因為去的英國嘅香港人,本身啲英文好,學識又好,先至夠膽揀移民去英國。

呢班人本身喺香港一定係搵得比較多,喺香港嘅中高層。所以多數去到外國人工會低咗。

但係香港啲草根階層,因為英文差多數都唔夠膽移民,但係其實佢哋係移咗民人工係會高咗嗰班。

變相就好似所有去咗英國嘅人都話英國人高低過香港。
咪係 香港好差好差
冇飯開啦 連水冇得飲
慘過翻非洲
做到仆街 但13-14 萬人工 抵唔住頸
已經支持中國全面管制香港
Join them to beat 留港撚
呢邊得finance同IT比較易搵錢
同埋都要睇地區 非London係低好多
齋講London 月入中位數係税後3皮港紙一個月
另外香港既老師護士公務員偏高都係事實
滿意未?
條友應該係on9唔係扮
根本唔知統計處個數點嚟
GF527份野又點做出嚟

移英撚真係好過癮
係好嘅洗撚你講咩
正確
其實唔使你講,已經好多人移民咗㗎喇😂要走嘅已經走咗,想走嘅繼續走緊
標題都寫到明,英國收入唔低過香港,從來都冇講過香港最差,你哋呢啲反駁隊真係好唔專業,不過又係嘅,咁專業就唔使呃飯食做反駁隊啦
咁要講比多D 人聽啦
有D 人就係擔心搵工有問題嘛
原來搵工無問題
咁即刻起程去得啦
唔洗再留係香港賺錢啦
唔儲錢那有錢
香港都大部份人搵兩皮啦
反駁隊咁樣交功課
真係幾差下
Kpi 唔達錶咯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞