日本大學教授從《Kingdom 王者天下》談中國歷史:中華統一

119 回覆
204 Like 8 Dislike
錯字 The Ravages of Time
同埋都緊得幾貼, 最新608已經有英肉
雖然係比較難去譯番嗰意境出嚟, 不過都算係咁
136話 精彩不亮麗 起落是無常:

86話郭嘉登場:
https://mangadex.org/chapter/7e926ec9-764c-40f4-a681-8a1441176dc5/2
我覺得都有位係拖
戰役講真寫太長唔是幾好
個故事會推進唔到
函谷關你當多國家多野講
但打趙咁多場
冇咩必要場場打咁耐
差好遠
日本一直都封建
中國千鳩幾年前就中央集權
渡「寫得好好 呢件事史書上面係冇 非常之有趣」
吉「咦?乜原來歷史上冇㗎咩?」

歷史上秦始皇攻打六國都係單方面秒殺, 邊有漫畫咁高難度
主要就係兩次對李牧輸左, 同埋李信攻楚, 背後昌平君叛變輸左
因為墨家提倡嘅尚賢其實就係廢除貴族血統論, 根本就係無限接近君主立憲制, 即係變相完全將君削權, 君王緊係唔like
渡「所謂”歷史學”就係指點樣將”現在”放喺咩位置 有句說話講”所有嘅歷史都係現代史”
即係話而家嘅我哋點樣生活緊 就會反映喺對歷史嘅睇法上
講d 內容好似好廢無咩觀點
樓主真好,睇開王者天下
個理解豐富咗
早幾年先至係咁
教授呀,人地都未畫到國共內戰就唔好衝出黎講統一啦
國外漫畫要攻入日本國內市場本身就已經好難
渡「冇錯 就係咁樣唔夠打
製作出呢種系統嘅就係法家
同今日日本嘅立憲思想上有根本上嘅分別
所謂嘅立憲主義 係指基於法律之下有君主
而君主用法去支配萬民 呢種就係習近平體制
所以即使同樣係有法律 然後又有君主 呀不過習近平先生唔係君主嚟
總之雖然都係有法同領導人 但個形態之所以會唔同 係經過歷史長期累積而成嘅不同想法」

吉「我而家喺現代嘅日本睇《王者天下》
裡面李斯咪提到”以法統治就係最理想” 但原來同我所理解嘅”法”係唔同
我以為係喺法之下有權力者 然後進行統治
原來當時講嘅係 有一位凌駕於法之上嘅君主用法去統治

即係rule or law同rule by law用返中文講就係法治思想v法家思想
渡「法家思想到底個有效性去到邊 呢樣就同社會嘅存在方式有關
社會有法嘅存在 有君主嘅存在 然後平等地統治 係咁嘅方式好啲丫?
定係 有國王喺度 又有國王嘅親族 然後又有佢哋嘅家臣咁樣去統治好啲?
依唔同嘅諗法就會有不一樣嘅做法
漢喺滅秦後 喺舊秦嘅地方同始皇帝一樣直接用”郡縣制”
但其他地方例如舊楚齊等地 就用”封建制” 分封劉邦嘅親族 保留咗有國王有家臣嘅形式
然後慢慢經過50年再浸透秦嘅做法」

一國兩制50年不變
日本人好似對中國歷史好有興趣
那來的君主立憲
墨係精英主義
要尚同尚賢
你咁講法家都廢貴族
點解又保留到
因為君主有權
修正:教授個名應該係 渡邊義浩
溫瑞安話尋秦記係抄上海灘賭聖,所以佢睇唔起黃易
Too long LM 慢慢read
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞