一人一個俾無知識嘅上一輩fake咗嘅嘢

526 回覆
68 Like 930 Dislike
去觀音借富會發達
18歲打後又真係一食味精就唔舒服,無論係人造味精定菇湯嗰d天然味精
感冒唔好食雞
有傷口唔好食蛋,牛,糯米 毒同發
痛者不通 通者不痛
沖完涼 唔吹頭 容易有頭風
沖涼涼唔抹乾水 第時有風濕
外國就係好
如果有大型統計,我信後悔有做投資多過感謝自己冇做投資
物流文職同理貨員有手有腳都請
坐監喎
唔舒服呀 熱氣 嗰人燥呀
乜乜柒柒都話飲涼茶 睇中醫
細個試過感冒淨係比啲感冒茶我飲
又叫我冚多啲被 焗成身汗排菌
最後成個禮拜都冇好過
跟住睇西醫 食咗兩日藥好返曬
所以信啲廢老話中醫有用真係弱智
靚仔既話出嚟做嘢真係大把女溝
返工出街交友app多好多喎
打J會傷身
唔會盲腸炎唔代表可以做
越讀得多書越溝唔倒仔
以為外國係咩都會倒轉
佢話會肚屙
心諗關味精咩事
做人要老實
要返工 買樓 結婚 生仔
有research做過3.3倍開始先會傷腎
如果唔係嘅話2~2.5倍冇乜問題
前提係呢個腎本身冇咩問題

再者香港人飲食有時候 蛋白質連1.5倍都冇
你食得幾多會傷腎?
S&P 睇過去100年、50年、30年、20年、10年 平均年回報都有10%以上
唔係話未來一定guarantee有一樣回報
但信美帝好過信其他野啦
驚嘅你放50%嘅saving去s and p 再50%定期都好啦
好好珍惜讀書嘅時候,出黎做嘢仲辛苦。

我完全唔覺
植物先多反式脂肪
一定大部分人都覺
你唔OT等食屎
幾十年前大陸真係會
新聞都報唔少
在中醫理論中,發燒通常被視為“邪氣”入侵,這可能是外感風寒或風熱等原因造成的。焗一身汗的做法,主要是通過促進汗液排出來達到以下幾個目的:

1. **發汗解表**:通過出汗,可以幫助身體將外邪排出,從而達到解表的目的。這是中醫治療發燒的一種常見方法。

2. **調節體溫**:出汗有助於降低體內的熱量,促進體溫恢復正常。

3. **增強免疫**:適度的出汗能夠促進血液循環,增強身體的免疫功能,有助於抵抗病邪。

4. **排毒**:汗液中含有一些代謝產物和毒素,通過出汗可以幫助體內的排毒過程。

需要注意的是,焗汗適合於一些輕微的感冒或發燒情況,但若發燒持續不退或伴隨其他嚴重症狀,則應及時尋求醫療幫助,以免延誤病情。

在西醫的觀點中,對於發燒是否應該焗一身汗並沒有明確的建議。以下是一些考量因素:

1. **體溫管理**:焗汗可能會導致體內溫度進一步升高,對於發燒患者,這可能並不合適。西醫通常建議使用退燒藥物來降低體溫。

2. **水分補充**:發燒時,身體可能會失去大量水分,因此保持水分攝入比焗汗更為重要。

3. **舒適感**:如果焗汗讓患者感到不適或疲憊,則應避免。應選擇讓患者感到舒適的環境和處理方式。

4. **感染風險**:如果發燒是由感染引起的,過度出汗可能會影響身體的恢復。

總之,在西醫的角度,發燒時不建議強迫焗汗,應根據具體情況選擇適合的治療方式。如果有疑問或症狀嚴重,最好諮詢醫療專業人士。

都係嗰句,中西各有自己嘅理論,信則有不信則無,自己身體係自己嘅事,自己去決定用咩方法,同生cancer一樣,用自然療法定電療化療都有機會死,一日未試過都未知結果係點
毒撚幾時都溝唔到架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞