一人一個俾無知識嘅上一輩fake咗嘅嘢

526 回覆
68 Like 930 Dislike

關鳩事咩
係會既話
班鬼佬日日漲住肚返工
聽d人成日都話牛油煙點低
所以牛油冇咁健康
然後叫人用EVOO
唔係好明點解
yes
其實講得出化學嘢同天然嘢呢兩個terms已經九成九係對物質冇認知既低能
天然嘢都係化學嘢一切都係由原子組成
然後畢業就問你幾時結婚
咩係蘿蔔仔
石棉都係天然嘢,你試下吸兩啖
protein加熱之前同之後個molecule係唔同咗
你喺化學上當佢哋係兩樣唔同嘅嘢係無錯

但再講多次
呢個帖講緊嘅嘢人被fake咗嘅嘢
而一般人嘅認知
牛扒就係牛扒唔係protein
而加熱咗嘅牛扒都仲係牛扒

同樣道理
植物牛油個molecule同植物油唔同
但啲製造植物牛肉嘅公司一開始已經以“用植物油嚟製造...不含膽固醇“嚟sell
呢個“植物油不含膽固醇=健康,所以植物牛油=健康“嘅mesaage

至於olive oil
就已經牽涉到我一開始講嘅精煉問題
唔係幾句就可以講得完
呢個唔算啦,而家都仲係有兩派人
曾經係
細個有讀書宜家都係投身運輸業
其實運輸都係勤力錢
有咩唔見得人
其他地方可能係錯
係連登就一定係啱
投資呢啲老實講你唔係大學水平都好難唔比人呃
出黎做野幾年身邊有投資既都FD 真係好少
大家都係有sense 知道要投資
但真係落手落腳你要買啲乜?

好容易就睇啲財演比人呃
睇返過往數據其實大跌市個陣買先會賺得多
如果升個陣買通常都蝕
但問題係跌個陣個個都喊苦喊忽啦, 個個台都會吹到世界末日咁
你仲邊敢入市
調返轉牛市個陣個個業積都勁過菲比斯, 又笑佢廢老又點
絕大部份散戶都係呢啲時候入市, 咁咪比人收割
最後演變就係投資其實係呃人

就算講得出上面既野都好其實都係好難賺錢, 唔好妄想挑戰人性
靚女例外的
唔認同中國人家庭觀include埋香港

因為中國人都冇香港人咁保守

佢地讀大學或者做嘢就已經要係第二個城市開始生活

廣東人仲會節慶團聚吓,但其他地區係可以幾年先見一兩次,同埋廣東人一樣要畀家用
媽寶
其實冇錯,因為人既免疫系統係高溫下工作係好d。當然唔好焗到中暑/脫水
食隔夜蛋睪丸會變大
你病係因為你唔飲湯
食剩飯會娶豆皮婆
BB喊係因為農曆七月出夜街嚇親
打機搵唔到食
同意你

「植物牛油個molecule同植物油唔同
但啲製造植物牛肉嘅公司一開始已經以“用植物油嚟製造...不含膽固醇“嚟sell
呢個“植物油不含膽固醇=健康,所以植物牛油=健康“嘅mesaage」

就係噉樣係不等於「植物油健康過動物油」係fake你
你係屌緊商家marketing手法
Ching 讀過中學未?
世界上有咩嘢唔係化學元素組成?
其實好多野都有油份, 叫你戒晒油 你都好難做到
牛油果呀唔係牛油

不過講嚟講去都係話致癌姐
普遍嘅油喺高溫下會分解出一啲致癌物質,而中餐要大火爆炒,西餐就真係好少要大火
咁分唔分解到係睇油嘅穩定性,而唔係煙點,煙點只係佢液態轉氣態嘅溫度
牛油果油同EVOO相對咁多油入面係最穩定,高溫都無咁易分解
而牛油呢佢唔係純油份,入面有一定嘅水份,同埋有milk solids,係好易燶的,所以西廚會溝D EVOO一齊煮嘢,無咁易燶
或者煎牛扒咁,最尾先落牛油,攞個香氣

我自己覺得屋企其實開到最大火爆炒都唔係太高溫,都係最多200度上下
仲會落好少油,亦好少煎炸,無咩太大問題
乜油都好,都係少食最好
有D油比其他油健康唔代表油就係健康食物食下魚油新鮮牛油果仲好
如果真係咁著重營養價值嘅話,可以買多幾隻油輪流用,而家都出埋初榨花生油,之前得大陸牌子同埋D農村人自己榨
講到尾盡量少D出街食,餐廳係用大豆油而且個油量係家庭烹飪嘅幾倍甚至十幾倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞