杜琪峯談開拍《黑社會3》

118 回覆
247 Like 10 Dislike
其實第2集已經過左大陸條界
起初電影有王家衛,電視有鄧特希都係出名飛紙仔,其他人見到覺得咁樣好型好有大師feel於是就個個都飛。
呢個講法唔係我作,行內D人係咁講。
唔悶架 又黑社會
一係就警匪片
其實唔香港,連鬼佬都係咁,你睇下荷里活
因為趕時間 現場有野改 或者直頭係未諗到

岩岩先睇鄭保瑞拍殺破狼2

最終大戰吳京孭住個背囊入場
但嗰陣佢自己都未諗到個背囊入面係有啲咩
但得嗰幾日有期拍

王家衛 鄭拍過佢野就話 當日拍完一次
幾個鐘後就有同一場嘅新劇本黎
前後拍左幾次
最後鄭佢走埋仲補拍緊
所以依家香港戲咪主力係情緒病 壓力 慘劇到出黎
我覺得未做過嗰個職業都可以演得似,演得似係講緊符合觀眾對呢個職業既印象,再加上表現到角色既性格

另外我覺得其中一個以前同而家既分別係以前現實世界冇既野,電影世界會有,而家資訊發達左,拍現實世界冇既設定/場景好易覺得唔合理/假
https://youtu.be/XKqoQYBBm1E?si=2ajZWHEFwj8m1zRn&t=1971
重案黐孖gun
飛機都可以上位
2004-2005 應該係卡奴爾
飛紙仔=執生.
可能環境問題.
如拍好天氣.當日下雨/陰天.
又或當日有演員射波又會改橋

當然香港唔少情況係,得大橋點拍,但未有細節對白.
1同2都咁完美就無謂拍3啦
個個都老哂
都係睇個故事點寫(拍唔拍到就另一回事)
唔算啦
無間道2 都有講過下
海報構圖好90s🙄

點會唔算
直頭拍埋出黎
你估佢真係敢拍咩
就算開,而家既政治環境都唔會有演員會出演
王晶掉過錢畀關錦鵬開“越快樂越墮落”, Ann“ 天水圍日與夜 , 夜與霧都係王晶
最主要係台灣開放市場, 荷裡活片冇限額, 同埋香港本土唔夠荷裡活大片嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞