杜琪峯談開拍《黑社會3》

118 回覆
247 Like 10 Dislike
第2集都講到老共收編哂黑社會
自己做大佬
搵jimmy仔永續做扯線公仔

講到咁撚明
今日更加拍唔到3

佢就係唔想冧莊
所以香港咪搞到咁囉,無規矩
: 謝謝合作! 香港會更加安定繁榮!我們之間永遠以和為貴!
唔記得邊次話會拍
但等佢走咗先播
第三集拍撚完香港一定唔比上
不過好彩係古天樂做jimmy 仔
仲可以寫條伏線拍下
飯始搵梁家輝,卡直蘭果堆一定唔敢再拍
今時今日要拍呢啲戲,黑社會搞選舉做話事人嘅話,警察應該要打擊佢哋唔好搞先啱
上屆話事人吹雞個仔出事,警察都唔做嘢就知
冧莊就好似樂少咁,做到對權力著迷,唔願交捧。
Jimmy條3重大鑊,佢唔冧莊嘅話中國生意就被黨搞
佢做乜要去搵先?
嚟個狸貓換太子
只要自細送咗佢去美國做美國人,養子就十幾歲俾佢入社團
唔通捉個美國佬返嚟做坐館咩?
上邊唔想有選舉之嘛,理得你個仔係咪親生咩
嗰次佢自己提俾人問咗好多次
佢話唔洗拍啦, 現實已經發生緊
肥谷轉數快都hang一hang
我反而想睇PTU多啲
佢想拍都無人敢接啦
曼聯唔輸波,森哥唔會食左龍根叔份錢,大D就選到坐館
無睇開就收皮啦
講jimmy仔個仔想做
但Jimmy仔就出盡辦法阻個仔做
成家移民走

東莞仔想再搶返黎做

應該得返呢兩個人肯同杜sir拍
現實世界咪就係黑社會3,
呢幾年開新聞台嚟睇咪得
某導演 : 演員是導演的工具
幾個回覆都無人諗尊重 演員權益 演員都係人

演員睇完劇本 , 佢睇左劇情要做D咩 , 例如妓女要被人揸乳房又好 , 變態殺人犯要用條脷瀨女演員心口又好 , 應該睇左劇本自己明白及接受到要演出啲咩尺度有咩危險性 , 之後先簽約

如果片場「飛紙仔」突然加一場原本無既沖涼或者做愛劇情 , 演員猶豫又用群眾壓力成村人等佢埋位逼演員就範 , 或者突然加一啲危險動作要演員親身做例如被人用道具酒樽扑頭扑十幾 take
演員唔肯拍 , 就威脅人話簽左約 , 唔拍要賠幾十萬
而且最後剪接未必有呢段劇情
記得 1988年《精裝追女仔Ⅱ》都有劇情自嘲呢個現象

唔係講杜琪峯
好多男女演員退出後或者有一定地位之後 , 訪問都有講拍香港電影有呢啲經歷
如果唔係「飛紙仔」, 有完整劇本 , 或者修改加戲有正式修訂版 , 演員同埋佢地既經理人可以事先睇過劇本無問題先去片場 , 點會發生呢啲事
2 尾上面要求古仔一路做落去, 咁依家有個地方有個人都係打算一路做落去, 個故再寫就係古仔做d 乜黎保住個本身要不斷換人既位, 咁你點拍, 你開拍得, 果班演員都唔肯接
更重要依家有條友打算做話事人做到尾
真係好撚好笑呀連登仔,竟然以無規矩亂鳩咁黎為榮,試吓佢地返工係咁,老細臨時改野叫佢地做咩就做咩,出糧又唔準時睇吓佢地點,仲好意思罵啲演員奶共北上,起碼大陸未聽過會即場飛紙仔同出糧唔準時
選鬼咩
根本由頭到尾都係鄧伯話事
邊個地方拍戲係為興趣 搞手求打和咁撚癲
加錢哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞