WFH到被遺忘,無野做但人工仲照出緊

249 回覆
1761 Like 123 Dislike
我曾經聽過一單case係個同事要出街做野既,佢上司同下屬分別都會跟唔同既野好忙,佢係office就會mark去開會/巡視,實際冇,應該搵埋另一份工
本身諗住好嚟好去,叫佢賠返佢失蹤果啲日子就算,之後就都係拒絕呢啲大路野劇情

最後高層決定係搵晒勞記 ICAC 律師呢啲去搞搞佢

不過呢單係佢故意做呢樣野
屌,上面咪有講我唔知,
第一唔係間間公司所有職位都有appraisal,
第二唔同公司既appraisal玩法都唔同,
我點知呢間係點,
我做過既公司有要我簽名,有直頭無appraisal呢樣野,
亦有就呀頭評完上埋我都唔知既,分bouns時先知(因為個bouns係根據評分愈高愈多)
唔好當正全世界公司要跟你間公司既玩法
呢個就搵到,就係唔敢搵,同唔敢返公司一樣,都唔知點講好,
我估當時啲同事可能以為我辭咗職,所以都唔敢聯絡
你有冇聽過Overemployment ?

外國都開始有呢樣嘢

你自己睇住唔好亂咁披露太多資料
所以我呢到有啲野都唔敢講太多,
怕自爆,啲人唔信就算,
只係見啲人又話appraisal又話報稅會知先覆返
因為appraisal而知唔知你有無返工都仲明,
但真心唔明點解有人會覺得報稅可以知你有無返工,明明只係可以知你係嗰間公司既員工同公司有出糧比你
keep住出糧 拿拿聲plan移民退休啦
憑你實力賺既錢無理由比返佢
個個月有appraisal 咩

可能真係到年底先知
認真mode, 我覺得公司可以告你詐騙
即係 overemployment covid 果陣好多人係咁,宜家少左
係真就唔該畀少少證據出嚟
乜都冇點信你
都唔知係咪又係啲記者準備作新聞
唔上台就一向當去左屙屎, 無事
我反而舊公司做咗一個月就辭職
但唔知點解每隔幾年就叫我番去攞月餅
我都識人辭咗職後仲可以用員工價買返間公司嘅 product,有時啲HR 都係尻尻地
如果係真樓主你都係返庇護工場
你上司叫你等通知個時
佢已經比人炒咗唔係公司員工
點解會聽一個已經離咗職既人講野
篇野咁熟口面
咁撚多人冇睇過呢篇文
你份合約應該有工作地點同工作時間
如果過左暫時安排既WFH
你其實應該要返工作地點報到
如果你沒返,其實應該係當你沒返工
而你沒返工公司又繼續出糧,咁公司應該可以追返你點啲人工

同埋你當初係點請假?上網定寫字申請?
連登仔真係得閒,無聊屎窟痕就會改下D舊post再出
仲要唔用腦,wfh > 中招 > wfh > 大假2星期 > wfh 咁啱全部2星期無重疊
我都唔記得份約有無寫明工作地點同時間,
問題就出喺我應該返公司既時侯,
但唔肯定要我繼續wfh定返得公司,
到問上司時就話等公司/新上司通知,
最後不了了知埋,

請大假要最少早一個月通知,
拎表申請填完比上司,上司批既簽埋再上人事,
大概係咁,唔肯定上司簽完係上邊到,總之佢批咗簽完張表就由佢搞,之後隔一排就話批咗,
我仲記得當時有問過完試用期就一次拎哂成年大假得唔得,佢話得,話佢地公司係過試用期後就有14日,
無得儲到下年,下年同一日就又一次有14日咁樣玩,未放哂就直接當你唔放,
所以我一過試用期就一次過攞哂先
wfh期間中招,扣返SL,下轉返公司既兩星期都會變埋wfh,
返公司做野兩星期時發現中招,成team都會即時wfh,
為既係一team有人中招,全team都最少隔14日先可以返公司,

我就屬前者,大假就一早申請咗嗰段時間既
莫雷拉體會
點會無拍卡之類既attendance
等十年攞長期服務獎
你而家出返個任嗌架喎我都可以同你接到1001
有聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞