WFH到被遺忘,無野做但人工仲照出緊

249 回覆
1749 Like 123 Dislike
屌,google幽靈員工,原來外國好多呢類例子,
只係香港好少見,見好多都會告返佢拎返筆錢或告詐騙,
但仲未搵到香港例子,而家好撚驚
唔明你意思,我指入職當時啵,
但嗰份工入職時都已經幾年前,
真正有開工既日子一年都唔夠,之後就已經被遺忘,
唔係而家啵
睇返合約

有啲工份合約寫明有其他工作嘅話要申報

你做大公司應該更加有員工手冊會列明 好似校規咁

份約無寫嘅話你咪唔好理佢

真係驚咪quit份舊工
有約不過好長仲要已經唔見埋,
印象中無講過話唔可以打第二份工或要上報,
但都無講過話可以打,唔知約有無寫,
仲要好多字我都無睇得咁足又或者已經唔記得咗
小朋友淨係識吹
咁全違反左公司政策,你一日唔出信炒我我一日都係你僱員
我都覺 有啲déjà vu 見到呢個留言先知冇記錯
記得之前大陸新聞 有人開班專教人面試 請咗之後就同一時間打幾份工 作理由請假/唔返工/WFH 返工時間再出去面試

一個月賺人地六七個月嘅糧

樓主有呢方面潛能
歐美都真係好似會
特別係美國
20年好多人move左去taxes 個d無tax states WFH但拎加州人工 仲要唔做野
香港就點係商家佬玩曬嘅
準備移民後路喇
唔好做一個坐監嘅阿偉
正路係有,商家佬點會死錯人,你估幾十頁條條充字數咩就係博人懶得睇,仲要大部分都係保障僱主個邊
國際法
就係想睇佢點兜
點知係亂咁兜
咩公司俾稅單佢
佢返稅局呀?
LM
唔係喎
我見外國係有例子係公司唔比嘢佢做告9返間公司轉頭喎
你過多幾年可以試下要佢賠償你心靈損傷
係啲人話咩野公司要報稅會知有我呢個人會知有無返工,反而我唔明公司要報稅同知唔知有無返工有咩關係,
我夠知公司會報稅,我咪話應該得人事會計有我個名,
稅單又唔係公司比我,公司報比政府既又唔使經我手,
只不過公司會sd 我全年收入份表去我email比我報稅用,所以根本唔使返公司拎,
我都唔知無啦啦關報稅咩事,無啦啦講到公司報稅就知我有無返工,
答完又話我兜
公司有冇system可以睇到邊個係你上司?
或者send email問下HR
如果間公司唔係好大
賠錢就一定
計下幾多錢 俾啲心理準備自己
遺忘係公司管理既問題,而唔係你既問題
責任係公司到
會詐騙,早d搞
穿左啦傻仔
公司有報稅=公司知道呢個人有返工
都唔好講你冇appraisal點加你人工

不如我教你作啦
全公司入面有好多人都以為另一個人係你
所以佢地個個見到佢返都以為你地兩個都有返工
但係其實一直你都冇返
就算做appraisal 嗰陣
都唔知點解撞鬼咁做左兩次appraisal所以幫埋你加人工

仲要你一直都冇返工但係又咁清楚公司咩原因做錯邊度所以出錯糧俾你
宜家玩掀尾故咩
如果你第一份工有簽合約
又有寫明唔可以有兼職
噉由你返第二份工開始就已經算違約
第一份工有權追返你啲人工
如果係真嘅都想知道有咩大公司會係咁。
-無論幾多人都好,頂頭上司一定會有Head count記錄,理論上每半年或者一年H R一定會比
-除非大公司咩Policy都冇,否則人事部一定每半年或者一年都要搵吓你簽嘢攞公司利是,新醫療咭,新systerm嘅login out,Annual dinner,好多好多好多嘅嘢都要計人數。會計唔到你,你都真係幾幽靈,咁冇所謂啦,避得到咪避。問責都只會係人事部同你上司
其實你供少mpf
audit財年埋數都會對到數
何況出糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞