一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 30

706 回覆
0 Like 0 Dislike

因為聲音係向上走

一般的高層建築中,5到24層噪音最大,其中噪音在11層到22層上升最多,30層以上又較為安靜。 如果是1幢26層高的大樓,20—22層噪音最大。
咁呢啲一向都係視乎你自己嘅工作地點及生活圈子喺邊度
過海嘅話,睇下你去邊度
油塘去太古坊,一定係方便,無得輸
但係如果要去中環,又未必快過鑽石山
兩個都係鐵路雙線轉車站,但係啲人覺得鑽石山方便啲,因為佢喺兩條線嘅十字交叉位,東西南北四個方向都去到
油塘就係一個分岔位,以前未有將軍澳線,觀塘線係藍田=>鰂魚涌直接過海,唔駛轉線
係開咗將軍澳線後,才改為以將軍澳線過海
好視乎你會唔會入將軍澳,否則只係會用到藍田、鰂魚涌兩個方向
除咗水泥廠、仲有魚市場,同埋最平這批單位,將來海景會受阻
最平嗰批,係專登做平啲嚟做宣傳
優質啲嗰批,都唔會賣得咁平
以鑽石山同油塘比較
返九龍東: 打和
返九龍西 / 中西區 / 沙田以北: 鑽石山贏
返港島東 / 將軍澳: 油塘贏
我都係想要低層,只係怕倒灌同埋活潑小朋友嘅尖叫聲,唔要極低層
其實黃竹坑有堆工廈商廈,仲有海洋公園,都唔少人返工
我都係諗住8樓以上就ok
都係睇到時揀淨d 咩
東涌係筍㗎
只要守幾年,到鐵路通咗,自住又方便,賣出又有賺
條鐵已經起緊,唔會走數
真係無幾可有啲咁明確嘅發展機會,可以比你賺到個溢價
如果係私樓嘅話,未起好 (甚至未落實),就已經會將個溢價加埋落去
東涌東未來只會係公屋居屋區
裕雅係好左近返東涌私樓區
去返東涌站方便D啦
單身绿置居,抽到,買不買?
老人家55
有仔女就買,單身人士,如果住緊間公屋唔差,繼續住仲好
唔一定係戶主,係申請人同打算做業主嘅要出席

要GE賣完700個單位(計單位,唔係號碼)先到GM
你等到時淨返d咩單位先再決定
如果家庭隊要loop到100號籌都賣唔晒
咁仲有好耐先輪到單人
而買唔買有好多個人因素考慮, 知你年紀都冇用
就算識算命都唔會淨係問年紀啦
没公屋,没仔女,男單
係GE加埋賣左700間之後,得返一房之後會去得好慢,隨時要叫晒100個number
你係排緊公屋就快派樓,用綠表資格嚟買,定係清拆戶?

如果清拆戶,我自己會要公屋

如果全部都唔係,你應該抽唔到綠置居
今日喺街聽到有長者第三珠,下星期揀樓,非三房不要

希望多啲人係咁諗,留一房比我
快D賣埋宏照道
唔好同我爭居屋
三房聽日都唔知仲有無剩仲下星期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞