一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 30

390 回覆
0 Like 0 Dislike
12/9/24 消息:
- 綠置居2023已有價單,下星期揀樓
- 房協朗然揀樓延期
- 居屋2024將於第四季接受申請

常見Q&A
(27/8/2024更新, 大部份資料由 有好多人 巴打&儲半件蘋果批整合
足本版請到一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 28或之前)

Q1: 綠表白表點樣分?
A: 簡單講係綠表要用公屋換,白表唔需要

Q2: 係咪住緊公屋先有綠表?
A: 唔一定,可以係公屋輪侯冊人士,只要通過派樓前嘅資產審查,都可以用綠表 (詳情請睇申請須知或官網)

Q3: 按揭有房署擔保, 係咪一定會批?
A: 唔係, 如果個底太花,銀行可以唔批,或者批唔足
年紀太大都有機會批唔足年期

Q4: 住緊公屋,兩老要攬住過世,唔肯買樓,點算?
A: 自己用白表申請,買到除名

Q5: 想抽到大單位,有咩方法?
A: 結婚 / 離婚 / 攬住長者 / 生仔
居屋2024
申請日期: 今年第四季
出售單位:
新居屋7132個
啟盈苑 1736 / 安柏苑 420 / 高曦苑 864 / 裕興苑 1344 / 兆湖苑 2768

請自行保存下表,非常實用
https://gia.info.gov.hk/general/202408/27/P2024082700182_469072_1_1724749766364.pdf

租者置其屋計劃(租置計劃)回收單位

選樓次序:
1. 清拆戶 (家庭)
2. 長者+初生 ( 23年10月25日或以後出生,申請截止日期時為3歲或以下)
3. 家庭 (白表核心先揀,白非核後揀,綠表家庭冇分核唔核)
4. 清拆戶 (一人)
5. 一人申請者

優化配額分配:
每個新居屋發展項目的單位數目作為計算基礎,以設定各個發展項目的配額數目。在每個發展項目中,「家有長者優先選樓計劃」和「家有初生優先選樓計劃」的配額數目為該發展項目單位數目的40%,一人申請者的配額數目則為該發展項目單位數目的10%。合資格申請者選樓的優先次序將按申請類別、配額比例和攪珠結果釐定。

https://gia.info.gov.hk/general/202408/27/P2024082700182_469073_1_1724749766370.pdf

白表申請者的入息及資產限額
一人: $30,000 / $615,000
家庭: $60,000 / $1,230,000

詳情請睇新聞公報
https://www.info.gov.hk/gia/general/202408/27/P2024082700182.htm
「綠置居2023」9月19日開始揀樓

「綠置居2023」推售的單位包括:
1. 新推售的綠置居發展項目長沙灣麗玥苑共提供2 359個單位,實用面積介乎約26平方米至約60平方米(約280平方呎至約646平方呎);

2. 約300個在「綠置居2020/21」推售的鑽石山啟鑽苑及在「綠置居2022」推售的油塘高宏苑和馬鞍山錦柏苑未售出或因買賣協議撤銷而收回的單位

3. 新一批約350個租者置其屋計劃(租置計劃)回收單位。

揀樓次序
1. 清拆戶(CM)89個
2. 長者(GE)700個 (賣完700個新單位就轉家庭隊,唔計租置)
3. 家庭(GM) (即家庭隊第1個揀樓,係第89+701個單位)
4. 賣剩200個單位轉單人隊(一人清拆戶CS/單人GS)

自己嘅次序睇呢度
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2023/common/pdf/priority-List-for-GSH2023.pdf

關於按揭嘅資料
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2023/common/pdf/GSH2023_list_of_approved_banks_financial_institutions_for_providing_mortgage_loan_GSH.pdf

(2) 有關實際按揭貸款額、年期或利率等一切按揭貸款的安排,一概以銀行/財務機構根據買方的個別情況作出的決定為準。房委會並不保證買方可獲銀行/財務機構提供最高按揭貸款額(即樓價的95% (適用於綠表申請者)),或任何按揭貸款
想問下mortgage揀樓搞埋定差唔多收樓先?
收樓前2-3個月
早買早享受
遲買貴幾球
買完可以即刻搞裝修,新屋苑全部單位同期裝修,好惡搞
想問下經中介做按揭 回贈係米最多
Q4 如果係兩老去用綠表申請居屋,中左之後本身間公屋可唔可以俾我?
綠表係戶籍上所有人,收樓嗰陣還公屋
本票開41000? 我有冇睇錯
通常回贈多啲,但係咪「最多」又唔敢講
你排得好前?我排得後,打算到時跟budget一張本票就算
唔係 我冇咁快 不過睇價單最底個度見到
我係諗住本票+支票
我意思係唔會跟嗰個數開,所以唔駛睇
除非排得前,三房兩房之間價錢差得遠,開多咗擺房署唔抵

41000可能錦柏啲納米
好快就知銷情 而家呢個樓市咁閪 會唔會仲係好似個年啟鑽咁爭崩頭
我budget 250,打算開15萬
如果到時揀200萬,都係比多5萬房署,冇利息收

自己開支票驚彈票,補本票又要去多轉銀行
重售大單位就去得快,一房或以下都慢

而且麗玥方向好嗰啲,大部份都有電錶房,減壓制呢啲
嘩 咁開心
妙計呀
不過老實講 一房有露台個隻則都已經去到成3百萬 對於住慣新界既人來講唔係特別抵買 大西北北區啲舊私樓已經3百幾萬有交易
一開二 二開三 三開六
自己開支票點解驚彈
無記錯既話係房署幫你印抬頭同銀碼落支票?
應該驚簽名個樣錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞