買電視機 / 換電視機 集中討論區 (181)

362 回覆
1 Like 3 Dislike
香港啲電視台嘅bitrate 太低都係原因,依家嘅bitrate 比2008年啱啱有數碼電視時更低,因為要塞多啲台
Samsung 48S90DAE 唔係QDOLED
SAMSUNG冇DV

rtings samsung係55 65 QD-OLED
我相信就算俾好高bit rate 嘅 1080i 電視訊源俾三叔qdoled 型號都會係差

演算法問題

LG G4, 有冇人知點樣整走呢舊icon? 剩係睇nowtv 4k先會出現長期顯示
屋企電視最底一寸閃閃下,開始壞要準備換機……

想換部50或55寸,平時只係睇下電視同YouTube ,追下劇同Netflix,唔打機少睇戲,唔知有邊啲CP值高同襟用?

本身幅牆有個電視架LG OTW420B,係400 / 300 x 200,但係見而家啲50同55寸電視,好似大部分都係 200 x 200,咁個架係咪用唔返?
想買一部48-50吋嘅電視,主要睇吓電視台,youtube,Netflix 咁。暫時睇中下面呢幾部,想問下會推薦邊部多啲?
1) Sony XR48A90K:應該係2022年出嘅機,1000蚊超市禮券。除咗舊小小好似無乜大缺點?
2) Samsung S90DAE: 2024機款,送隻用唔着嘅sound bar,唔知賣出去有冇人要。了解唔多。
3) LG C4 48吋: 2024機款,見有dolby atmos & vision,不過LG啲售後服務真係太出名。

48A90K 畫質調教最好, 有google tv, 不過貴D
C4最大路, 性價比高
samsung 48吋oled 就算吧la, 買LG 面板又調教得唔夠其他人好
襟用睇彩數, 唔好買最入門果D 機款就可以
你budget係幾多?
個牆架太舊, 都唔肯定LG既用唔用得返
調校/調較啊
sor我中文垃圾
係你同stepmic巴打一樣成日唔知睇埋啲咩
睇開調教你mirror
屋企人淨係要Sony
想問43吋 X85K同 Bravia 3邊部比較好
兩年前product vs 新出嘅低階?
緊係X85K
32寸 房電視 睇戲話邊部最好 咩牌子都ok 求畫質好小小 筆直無問題
sales同我講48吋samsung性價比最高 又qdoled
差啲中伏
BUDGET?
應該用唔番
X85K
48S90DAE唔係QD-OLED, 係WOLED
Panasonic 32MS600H
Panasonic 32S60AGH
佣金高
想問43吋至50吋 4k電視,around $2000-3500 有咩選擇
SHARP 4T-C42FK1X 行貨
$30XX
1. 60hz VA LCD PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, HDR10, HLG
3. GOOGLE TV系統
4. eARC, 可駁SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x4, 支援4K60, VRR, ALLM
6. X5 Revelation Processor 影像處理器
7. 光度約300nits
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞