[年度盛事] 蘋果類產品炒賣區 眼紅者勿入

1001 回覆
6 Like 104 Dislike
01有講
其實賣俾邊個
點解要俾1萬蚊買部9000蚊嘅電話
1) 搶唔到新iPhone 既人
2) 水貨去外國
3) 內地
今年大家可以收檔
已蟹

iPhone 16|先達手機店主料「沙漠色」刺激銷情 惟難掀炒賣熱潮

蘋果公司今日本港凌晨時間,在美國加州舉行秋季發佈會,展示新一代iPhone16的重點功能。距離正式開售尚有10天,記者早上到旺角先達廣場視察,部份店鋪指暫未接獲iPhone16訂單。有檔主預計,今年新增「沙漠色鈦金屬」新色或可刺激銷情,整體銷量不會大跌,「總有一班人唔介意畀多少少錢換部新機嘅」,不過炒賣熱潮或不如往昔,主因是內地客對iPhone手機需求減少。
先達檔主徐先生表示,預計今年炒賣熱潮或不如往昔。(洪戩昊攝)

「潮流機地」檔主徐先生表示,暫未有客人向他查詢iPhone 16相關資訊,而根據往年經驗,多數於發佈會後約一週才會有相關查詢。
iPhone 16今年推出「沙漠色鈦金屬」新色,徐先生指每次iPhone推出新顏色也能刺激銷情,惟預計今年炒賣熱潮不再,除因經濟不景外,內地客減少才是主要原因。

他指,以往炒賣最熱烈的時候,大多是內地買家,目前內地有許多手機品牌提供選擇,市場對iPhone的渴求已不如以往。被問iPhone 16的銷情會否大幅下跌時,徐先生則表示不認同,因iPhone始終有一群固定擁躉:「總有一班人唔介意畀多少少錢換部新機嘅。」

01 no link
先達啲仆街唱淡姐
清佛心
今年想賺部iphone 希望得
上年輸到眼紅
前年大紫炒到11月真係此情不再
今年搶唔到 Day 1 APU 就唔玩了
點大户 bot 鬥搶,即係自己玩自己
留名等開團上華強北賣機
咁你記得開訂唔好爭,俾個機會人地輸
外國買iphone 係咪要比稅?
呢班仆街食相難睇到
G fatfat
大家咁話
睇返apple官網,15pro都support ai
姐係15pro同16pro唯一分別只係粒camera button
設計上改善咗散熱,15pro真係好易發熱
正常都唔會炒港版
港版無esim,又未知chatgbt ban香港影唔影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞