童話online 咁耐冇更新 竟然出新資料片!

1001 回覆
134 Like 18 Dislike
戰意仲勁過二轉招技
二轉個招鬥氣擴散勁在全隊人物都食到
不過祭招大火刀加埋寵物太勁 所以無人會理拳呢招
$50
Support 僧侶世一
童話專家
筱月乂
你好似熟口熟面
有Feel 想玩返
立即下載
好多新手 同好多老手都回歸!
原來龍翔閃改咗要用娃
但攻擊變咗雙倍
勁?
用嚟打王唔錯
本身係打一下

而家變兩下
命中機率大咗傷害又Double
不過要用娃每次要2500可因
好正咁,但燒錢,變左大老闆咁
如果打999999
Double真係好勁
PK贏硬
斧都要用娃
童年回憶
最記得以前收集好多稀有幻獸木菇火機
而家 快d番黎捉
有時會有活動 木肥企鵝稀寵捉
大家 有少少預算又唔想重課既其實可以買智裝 唔駛直接課體智(特別係魔使同斧)
多謝Monchacha 寫既

新手常見Q&A

Q:啱啱想玩返,請問仲多唔多人玩,見金大/金商冇晒人
A: 仲有好多玩家玩緊,不過未必好多玩家會企金大掛機/掛金商,交易大部分都係telegram 交易group 進行

Q: 部電腦玩童話好似好lag 可以點做
A: 一律建議用VM (virtual machine)行windows 7
引用 @HighlandReel

“ 因為童話係古老嘅程式嚟
勁嘅電腦玩反而會有問題
所以你部電腦win10/win11未必暢順咁玩到童話
所以要裝VM (Virtually Machine)
啫係喺你電腦度裝多個windows(房中房咁)
如果你本身係win10/win11 pro版
可以用windows內置嘅hyperV裝返win7
用win7玩童話可以解決哂99%問題“

Q:點解打怪無錢跌/學唔到工作技能?
A:需要課金先可以解鎖打怪跌落可因同工作技能嘅功能,$50一個月,新手可以考慮會唔會課,課完仲有日任每日有魔幣(點數)送。
如果只係為咗有多啲game錢用,$50有其他更有效率嘅途徑(明就明)

Q:新手一開始要做啲咩好?
A:視乎你目標係想打到去邊,目標/財力唔同 要採取嘅方針都好唔同,建議講低自己budget (e.g. $500/$3000hkd, 目標係體驗遊戲/秒全圖) 然後大家先可以講到比你聽要點起手

Q:玩咩職最好?
A:現版本多咗好多打職可以打全體,最易上手應該係斧>刀>幻,但各有優缺點,可以慢慢研究下邊個啱自己
重點:千祈唔好打算用修士系打後期地圖

Q:有冇家族收人?
A:telegram group就是最大的家族,有咩問題上嚟問,正常大家都好樂意解答(記得去官網入tg group)

Q:有冇童專?
A:唔知你講咩喎🤪不如你試下問下相熟嘅玩家有冇人識?

Q:有冇交易群link?
A: https://t.me/fairy20200702
留意返因為最近有出現過騙子,交易前記得check清楚,唔sure就記得上公海問下大家

以下係半點入坑建議

大家唔好盲目衝晒去買斧

講少少budget
大老闆 - 打黑吉成本高 要大課先*有機會*打到 同埋卡技起碼都要200 仲要200技僧侶加攻 靚算(全服大老闆打到黑吉 保守估計 唔過5個)
但打其他圖都有一定要求
你預要秒全圖 budget 5000 up

魔使 - 打黑吉成本比大老闆低 但要一力敏寵獸化 同力寵武化 所以total 要2隻寵
打其他地圖既話相對輕鬆 我都係用魔使帶緊黑吉以外
黑吉以外 Budget 預2000-3000
黑吉我唔係好知 暫時未接觸到魔使秒黑吉既人

斧 - 打黑吉 低課性價比之選
預黑吉 2000蚊搞掂(唔計ac)
斧係最近5月黑吉加物防先有人用同變T0
市面上冇乜人賣(應該有都自己用緊)

如果諗住課幾百蚊就夠既話
應該淨係去到龍3
性價比之選係刀 寵同武500內搞掂 (唔計ac)
自己升一隻去到秒龍3都唔駛要太高lv
夠自力更新
可以打下魚賣刷下錢 upgrade 自己
有谷友表示
180卡技,廢算,2000光力 小火刀加攻都秒到200黑吉
咁成本應該唔駛去到咁高

不過練卡技同神守要搞好耐

長遠戰

另外升lv 全部職都建議全智
到黎帶升時用調丸調番敏

0課可以直接升
有少少預算可以買單智裝
課多d 可以課體智裝
更新左少少 有補充既巴絲可以幫手補充下
好詳細既教學 想問如果由頭練一隻斧 budget1500蚊 可以整到咩程度
加多少少夠打全圖
用晒所有預算買斧(500) 同光力預千2蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞