銀行 Banking Career 討論區 (23)

581 回覆
3 Like 3 Dislike
我識人唔低但冇長約
下 冇牌apply嚟jm9兩個都係要上牌先開到工
我之前追post UB 可以開conditional offer 補齊牌開工,gbo 1可以冇牌
想轉位有咩可以做
Background: BBA grad, 大貓teller 做起 而家ub3 歷時3年
升左3仔3個月, 做大陸客多,但好多即使簽左單 都未必入錢/諗完唔做
老細就話半年都到數就升ARM, 但感覺好難始終sales 都係靠人開飯
想轉 CMB / Data analyst/BO, 應該點做好 如果無IT底想轉data analyst entry位有無咩可以讀/做有advantageD
利伸:學緊python.
DA supply多到狗咁啵.. 仲隨時推曬比大陸/做
除非你人工諗任住重新黎過 或者轉行
諗下internal transfer 去BO比較實際d
CMB都係sales 一樣要追數跑數 識人帶到你入行就有得諗
如果呢個backgorund 轉BO 咩department 最容易入到?
internal transfer 都要等一年一個唔好彩 年頭轉左rm 又要等多年
btw 唔該晒師兄
RM support
同PRO 分別係咩???

唔該師兄
又黎覺得識抄兩條code就夠料da
PRO 都係branch,稱唔上BO啦,可以轉做Corp RM既support
請咗之後發現可以即炒
就係知唔夠料先問what can i do
由低做起你都唔肯啦
就算直入中層人工同rm d位都冇咁比
除非你好抗拒唔係不如做返啲自己有優勢既位
大陸人讀完博士出黎做da,個asking應該仲低過你
點解要請一個連python都未識晒既人

已經無計果班做爛市頭fingfing既印度人

珍惜生命遠離da
Quote錯人
DBS
唔好做中資
學壞手勢+爛CV
Hsbc班da懶撚過閪又唔係特別醒
應該好快去晒印度
咁睇黎都係碌上RM 先搵d BO 位做下算
其實係覺得跑數有D吃力
BO 咁多種
你做d純BO文職 幫客做下Custodian Settlement Credit 果d前線易入但人工都唔夠RM高 當同年資banding
去緊啦

香港&印度都係垃圾,但香港一個人工請到4個印度人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞