賴清德:中国侵台目的不是「領土」 否則為何不拿回俄羅斯?

253 回覆
520 Like 15 Dislike
總統賴清德在今晚播出的電視專訪上,首次親自回應特定媒體形塑的「疑賴論」,「這不是事實,美國政府第一時間就已澄清」;同時點破中國侵略台灣的目的並不是因為「領土」,而是想改變「以規則為基礎的世界秩序」來成就霸權,賴也重申「四個堅持」、「和平四大支柱行動方案」原則,並細數國際社會對台灣的支持,將台海問題定錨在「不單純是台灣與中國的問題,已經是印太,甚至是全世界的問題」。

https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/4787044
好撚明顯係為台積電
唔係,打完都拎唔到
賴總統你咁講想激死中國人咩
五毛狗點駁?
又問到電腦大爆炸
直擊要害
你叫中國點駁呀
其實老江年代係同契哥簽左約話唔要啲領土嘅
當然啦某國簽約當食生菜,轉頭當歷史文件就另一回事
所以冇blocked user入黎
講事實得唔得架?
未夠鐘開工ja
時事台,政治POST
竟然冇五毛
因為中國人唔容許世上有一個自由民主嘅華人政權,佢哋要全世界華人都同佢哋14億人一樣對中國忠心耿耿,就算推翻共產黨新政府都係一樣,迫害異見份子對想脫離中國嘅華人喊打喊殺,中國人本質同非洲人阿拉伯人係冇分別。
五毛狗:我冇稿呀!
幾廿幾前未關台即電事,都話要收返台灣唔係咩地理,第一島鍵事咩?!
平時就自古以來
蒙古獨立,五毛小粉紅就話前朝唔關我事
根本係想改寫世界規則
實現咩中國夢
連賴神都走華獨路線,啲深綠可以摺埋
臺灣既存在,證明咗漢人政體有另一種可能性,而且係更優秀
美國d導彈對撚準台積電啦仲有ASML都可以遠程毀滅
另一單新聞話中共拖欠網絡評論員人工喎,會唔會班五毛連$0.5都收唔到,所以唔開工?
你太唔熟悉五毛,佢地根本唔駛稿,好多時都只係講下廢話遊下花園或者講下粗口,總之拉開話題。
所以唔會淨係為左台積電,打得就預左拎唔到
所以滲透收買迫台灣投降先可以明正言順拎得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞