美國連中國整 25納米嘅 DUV 晶片機都禁埋, 年底生效

95 回覆
112 Like 5 Dislike
搵人手雕咪得
洗撚光刻機
中國佬太強大
尾國佬驚中國佬勁過佢
啱唔啱聽
唔係喎。連登好多傻鳩覺得中香仲大把前景好撚多嘢撈架喎。
唔係驚
係做左做敵對國 明收你皮又點?
asml 40%生意來自大陸。
冇左我國嘅研究,尾國佬遲早輸!
㕷們才不用西方的貨色
見到上面成班打曬飛機真係好笑
ASML 講到明 荷蘭政府唔畀佢同中國做生意
佢就會搬走

中國佔佢生意額40至50%
有乜可能會禁到
你都唔識野

呢個阿婆係白雲派
噒得一口好晶片

門下日日成口晶
ASML可以走左邊?

走去中國咪即係直接唔使做生意
香港人=搵笨
你宣傳咁西利唔係為左嚇美國佬咩
而定咁成功又串美國佬驚?
中國人識用陰力呀 美國識條鐵咩
如果美國真係驚既,就直接將中国權貴係美國既家屬遣返中国啦

人地根本就冇驚過
今次中國仲驚過美國
今年起已經唔俾賣duv俾中國,但可以繼續維護舊機
依家係cut埋service

[中國fake news] DUV禁令9月1日生效,然而中國網民卻喜迎禁令?
https://lih.kg/3489633
法國
中法友好
你講啊!
唔好咁無知!

中國有個阿婆可以手刻芯片,
根本唔怕美國佬制裁。
50勁過25
中国有阿婆就有晶片
你老美點撚樣禁
大陸有阿婆晶片, ASML 遲早都冇生意啦, 禁咪禁咯
佢只買到次級HBM,好想知點媲美法

華為搶Samsung啲次貨HBM搶到Samsung收入反超台積電

為防美推新限制措施 華為等陸企囤積三星HBM晶片

路透引述消息人士說法稱,大陸科技巨頭華為、百度及一些初創公司正在囤積三星電子生產的高頻寬記憶體(HBM)晶片,因預期美國將限制此類晶片的對中國出口。這意味中國企業在與美國和其他西方國家的貿易緊張局勢加劇下,正在進行準備,地緣政治緊張同時影響全球半導體供應鏈。

其中一位消息人士指出,自今年初以來,前述大陸科技公司加大了對具有人工智慧(AI)功能的半導體採購力度,讓大陸市場約占據三星HBM晶片營收約30%的份額。

據了解中國對HBM興趣人士稱,大陸晶片需求主要集中在HBM2E上,該型號比最先進的HBM3E版本落後兩代。

消息也指出,目前很難估計中國儲存的HBM晶片的數量或價值,但從衛星製造商到騰訊等科技公司持續購買這些晶片。晶片設計初創公司中科昊芯最近亦從三星訂購了HBM晶片,而華為一直在使用三星HBM2E半導體來製造其先進的昇騰AI晶片。

路透此前引述消息人士報導,美國政府正計劃本月公布一項對大陸半導體行業出口實施新限制的出口管制方案。該方案預計將制定限制HBM晶片出口的參數。

HBM晶片是開發輝達(Nvidia)的圖形處理單元(GPU)等先進處理器的關鍵組件。圖形處理單元可用於生成式AI工作。目前只有3家主要晶片製造商生產HBM晶片,分別為南韓的SK海力士和三星,以及美國美光。

而消息指出,如果限制向中國銷售HBM,對三星影響較大。因為美光自去年以來一直避免向中國出售其HBM產品,而SK海力士則更專注於先進的HBM晶片生產。

韓聯社報導,據南韓產業通商資源部和南韓貿易協會4日數據,7月南韓對中國大陸的出口年比增長14.9%,達114億美元,創近21個月以來的新高,南韓再次成為中國第二大進口來源國。
咁大間公司同廠房話搬就搬?

退一萬步講,俾你搬到去法國,尾割佬叫你唔賣你馬克龍有咩資格say no?

一係直接搬去中國囉,不過搬完間野都直接執得笠
法國幾時有聽過美國話?
你試下asml 可以每年為法國帶嚟一百億美金
你估下法國會唔會聽美國講
前果排唔係有日本新聞話華為定邊間做到接近台積電既晶片咩?
法國佬俾尾割AUKUS搶完潛艇訂單都唔敢反抗

你都識講ASML可能為法國帶黎一百億‘美金’收益,尾割佬有美元同美軍兩大霸權,連習大大而家見沙利文都縮唔敢反面啦

誰大誰惡誰正確,鬼叫你支那金融軍事科技全部唔夠人打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞