美國連中國整 25納米嘅 DUV 晶片機都禁埋, 年底生效

95 回覆
112 Like 5 Dislike
尾國佬洗唔洗驚到咁
之前偷雞用 DUV 多重曝光勉強整 5nm 嘅機會都無埋
中國同香港一齊仆街,留港撚值得擁有
其實不嬲字面上美國都有禁中國用 DUV , 不過就無禁到以二判形式嘅技術支援
講真我覺得連DUV都禁埋真係攬炒
只會增加埋好多企業嘅成本
香港人DSE 後揀讀 AI 同 電子科技真係搵自己笨
影響好多中層科技產品
美國佬真係好霸道
支那買好多二手機去迴避制裁。 25 納米都支持好多基本軍用設備。宜家美帝往死裏打 基本上預咗同支那打仗 遲早問題

年底生效 -- 即係要中国幫ASML年底前清舊貨
清咩貨 ? 唔俾整啫 , 唔係唔俾賣

不過講到唔俾賣 , 美國有另一項制裁"預告" , 大概係如果件產品含有美國專利技術 , 美國有權限制該件產品入口到美國及共盟國
買晒佢咪由佢壞囉!
大陸人睇多啲晶片神劇balance 番啦
雙重四重曝光唔夠嘅話
我哋曝夠十二重

28mm機已經夠用
禁得好
唔駛俾支那屈偷技術
留名
華為LLM 良率唔要都無撚得整
陳茂波勉勵學生擁抱AI 擁抱科技

放榜在即,陳茂波勉勵學生成績或許定論過去,但不能決定將來,建議他們用最具彈性的態度面對轉變,為自己創造選項;同時保持好奇心,探索感興趣的事物;以及擁抱科技,善用人工智能幫助發展。

陳茂波又指出,學生幸運地遇上科技創新變革的另一個大潮,要保持想像力,敢於將傳統產品和服務「重新定義、創造新體驗」,未來的可能性會超出想像,強調不要讓目前有限的知識、限制了對未來的無限想像。他亦寄語家長,給予子女空間去探索及犯錯。

睇依家AI嘅發展速度
過幾年唔識AI同廿幾年前互聯網時代唔識電腦唔識打字一樣咁大鑊
香港仲玩由治及興民族主義仇外封閉
基本上之後十年嘅前景都已經定晒
冇彎轉
阿婆手雕晶片,使撚靠鬼佬
56k已足夠
冇辦法啦中國成日吹到咁大
又可以食草又可以手雕出嚟
我係美國麵好撚驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞