GUNDAM SEED系列討論區43

377 回覆
7 Like 3 Dislike
過左成朝好似都唔見賽後報告
search日文tweet好似見到少少 要靠google translate

有冇人同場
等巴打影評

嗚哇福田你
首先
新配音重要過新作畫
我諗啲唔重要嘅人全部配過
啲語氣正常好多, 嬲嘅位嬲, sad嘅位sad
之前嚮戲院睇咗7次又冇字幕習慣咗個節奏所以分到
佢大約有5~6成配音係重新配過
尤其是前期啲耶穌啲語氣好多都tune返
同埋補返啲賓語, 舊版都唔知講緊邊個角色講緊邊個國家
之後啲戰鬥啲爆炸好咗
機入面啲interface都好咗
但呢啲大家都唔太在意應該

但戰鬥有啲原本幾個shot嘅位cut咗幾個shot
因為啲人講嘢average應該慢咗少少
除咗魯魯修一個好似快咗咁之外
staff roll唔再係黑色畫面
派返啲圖畀大家
想知epilogue 係咪冇AC既事
有錢到可以重新配埋音咁癲
最後有分半鐘
唔知你地有生之年睇唔睇到

完全係講楊過同小龍女

不過11月1仲有epilogue2

屌佢老味早知唔搬去日本住
係咁畀福田呃錢
重要角色比較少
開頭啲解說位好多重新配過
本身冇睇開都難明
而家多返啲語氣補正

例如中間阿斯蘭打鳩基拉嗰度配返正常啲
之前都唔知你兩個做乜鳩

然後啲傷心嘅位有啲個鏡頭都唔係傷心
而家畫返好再加多一兩句うっ之類嘅歎息咁
見Twitter終於有人講第二彈似乎關AC事
福田梗係要趁而家大賺一筆啦
學生時代睇 seed 既人
而家都出晒黎做野
出錢橫掃周邊
賺死佢
你講起AC
阿斯蘭都有啲重畫
但Cagalli重畫應該得佢PV嗰張

露娜本身都畫得靚所以都冇乜重畫
之前知佢會出呢套我down咗慢慢pause嚟睇

結果主要都係語氣令人易明啲嘅修正
最記得係三石解說世界現況果陣
好似冇咩氣好攰咁
重新配返係岩的
期待收到Blue-ray睇到新version
中間大家收晒皮嗰段有幾個shot ヒルダ同艦長近鏡咗嘅新shot係畫得幾靚
個人覺得SF 比以前 Seed、Destiny畫得差⋯
就算佢重畫都係覺得d比例同陰影奇怪
露娜同真可能已經算畫得最靚
呀係
三石呀, 啲連合指揮官呀
中間啲解說易明咗

但例如拉克斯啲名台詞同子安武人好似好少
アグネス都少

子安本身配得太好就算重配應該都唔係咁聽得出

要呢啲可能要等改上改
SF remaster
呀不過如果講女嘅重畫嘅話教主同藍毛都畫得好咗嘅

不過卡加同露娜就errrr
睇日本人啲youtube片講其他人好多都靚咗
只係我比較留意卡加同露娜啫可能
舞會 尼古絲 同 金毛男幽會個part
個粉紅豬咀有冇重畫
個下 畫到啜緊檸檬咁 la埋一舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞