公務員申請居台被拒 追直擊 房署工程督察身份曝光 記者和他通話的10秒

123 回覆
56 Like 2 Dislike
IOW都搵唔少一個月啦
落到地盤又成班AI, WS1/2 跟住, 成個大佬咁
點會放班台灣仔在眼內
被逼宣誓屌你老母啦,想食盡兩家茶禮,正一仆街
如果有一個公務員有表面證據 做雙面人,竟然安然無恙.
你覺得對僅有的公務員士氣有什麼影響?(當然某程度上,忠誠是可以有金錢來收買)

至於市民居住問題: 屬於深層次問題,所以需要XX時間研究,我們已經有北部xxx和明日XX提供 XXX伙潛在住宅供應,相信能夠滿足未來XX年的居住需要。

坦白說,政治高於一切(至少經濟暫時未見什麼大綱) , 還能說什麼
公務員赴台居留被拒 公務員事務局及房屋署:不評論 (21:09)
本報昨日報道,一名房屋署負責公營房屋地盤工程的公務員前年申請赴台居留,被台灣當局以安全風險為由拒絕申請,上訴亦被當地法院駁回。事件曝光一日後,本報發現「工程督察(結構)(14)」一職姓名顯示為「(懸空)」。本報向房屋署及公務員事務局查詢,兩個部門均回覆指,不評論個別個案及任何相關言論。

台北高等行政法院判辭引述事主表示,所有公務員是「被迫要簽署」效忠聲明,他對港府「無任意拒絕能力」,若批淮他移居,「形同人在台灣地區為香港政府異地辦公」,有侵害台灣「主權」之嫌。公務員事務局回覆指,根據《基本法》和《公務員守則》,擁護《基本法》、效忠香港特區、盡忠職守和對香港特區政府負責,是公務員的一貫責任,也是政府和社會對他們的一貫期望和要求,不論在公務員宣誓或簽署聲明前或後,有關的期望和責任已然存在。公務員事務局指,所有公務員須明確知悉、接納並履行這些責任,現時所有在職的公務員和按非公務員聘用條款聘用的政府僱員,均已簽署聲明,受聘或獲任命擔任較高級職位,如部門首長的公務員須宣誓。

原文網址:https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240823/s00001/1724418601781
最柒係理直氣壯話唔會辭職
只係週末是去台灣
就算唔係公務員都未必批啦
國安問題喎
唔拉都偷笑啦
台灣可以懷疑佢過去做間諜
香港一樣可以懷疑佢想向台灣投誠
仲要自己話被逼簽效忠份野
6-7皮一個月起跳 玩下手仲有咖哩 可能想同老婆成功申請先唔撈 點知通哂天
台灣咁垃圾都去移, 一係移英一係移加, 一睇就知傻鳩嚟
睇清楚,老婆係台灣人
個老婆係台灣公務員先特別
應該會比正苦炒 話自己「被逼」宣誓,即係冇心宣誓啦 賠了夫人又折兵
違反宣誓效忠祖國 仲留得低?
叫lan 嫂幫佢手囉

依家全球提防共諜
So? 老婆係台灣人都可以移英移加, 移台灣貪佢繁體中國?
佢鬼係想移民,講明話星期一到五留喺香港 似係想攞居留權方便得閒就過去探老婆
咁睇唔起台灣,咪撚去囉
移英移加好多人住唔慣
呢啲真係仆街仔
陸配呢

阿陳生,依家係人都識你啦
道德就係忠誠勇毅

你慢慢就會發現唔炒人係保障緊啲正常人
唔係冇道德嗰班
呢班人唔做嘢,唔順佢意就上訴上訴,先留得最耐
即係俾人講中真係想做臥底囉
你話佢辭咗職可能都仲有得講
冇宣誓 又唔係公務員 嗰啲人俾人拒絕就真係慘啦 台灣就真係戇鳩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞