公務員申請居台被拒 追直擊 房署工程督察身份曝光 記者和他通話的10秒

123 回覆
56 Like 2 Dislike
...
香港公務員申請居留台灣被拒迅速成為香港第一熱話。《追新聞》記者根據台灣行政院文件發現,涉事公務員任職香港房屋署,職位為工程督察。其妻亦是台灣公職人員。記者按香港政府電話簿,致電相信涉事公務員,手提電話接通後,對方接聽並確認身份,惟當記者表明身份,對方立即掛斷電話,終止通話。

香港傳媒廣泛報道的台北高等行政法院判決書顯示,不滿台府拒絕批出其居留申請向法院提出上訴的香港公務員,名為陳明浩,負責督導公屋地盤的土木工程、土力工程、探土工程,是地基結構工程和拆卸工程施工的技術人員。涉事公務員並已聲稱簽署效忠香港政府聲明。
法院文件並指,涉事香港公務員去年5月回覆台灣移民署表明,他未來不會辭去香港公務員職位,並表示所有香港公務員被迫簽署效忠聲明。至於他獲居留台灣後,將做「半個太空人」,即周一至周四在港,周五離港赴台,周六、日回港。
《追新聞》翻查台灣行政院訴願決定書則發現,涉事公務員任職房屋署,職位為工程督察。
根據台灣法院及行政院資料,記者在香港政府電話簿搜尋涉事公務員的聯絡方法,搜尋結果顯示,只有一名公務員符合條件。
記者按電話號碼致電,對方快速接聽,並向來電人確認身份,惟記者表明身份後,對方立即掛斷電話,通話前後僅10秒。
...

https://thechasernews.co.uk/公務員申請居台被拒|房署工程督察身份曝光/
退休都仲有得講下呀
現職點樣批俾你呀
工程督察,職位唔低

做政府工啲人,
去到某個位,
啲邏輯開始出現問題

話走就走到,政府使鬼叫你簽聲明書咩
又係香港工作,又申請移民
星期五至日至去台灣
咁用旅遊簽證咪得囉
擺明有鬼
想食兩家茶飯 。遲早工又冇埋 ,民又移唔到
房署今次反應幾快

拒港公僕申居台 陸委:可申入境證 港府電話簿 事主姓名「懸空」
【明報專訊】本報昨日報道,一名本港公務員前年申請赴台居留,被台灣當局以安全風險為由拒絕申請,上訴亦被當地法院駁回。台灣陸委會副主委梁文傑昨日回應稱,「香港現况與過去大不相同」,有必要以「國安」考量審查條件,強調盡量不會影響港人赴台旅遊,事主仍能申請單次或多次入境證。另外,事件曝光一日後,本報昨晚發現,該名公務員的名字已從「政府電話簿」刪除,其姓名一欄顯示為「(懸空)」。

原文網址:

https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240823/s00002/1724350196515
他未來不會辭去香港公務員職位,並表示所有香港公務員被迫簽署效忠聲明。至於他獲居留台灣後,將做「半個太空人」,即周一至周四在港,周五離港赴台,周六、日回港。

呢啲真係想奶到盡,咪同好多優才計劃大陸人一樣,攞完香港人身份證之後唔喺香港住,但又攞盡香港福利,正常國家都會拒絕呢啲冇貢獻攞著數嘅人,唯獨香港任攞㗎喎
唉,公務員唔炒人根本就係錯

淨係做人做到冇哂道德,
已經影響政府威信
所以個撚個都𨳒政府輸出怨氣唔係冇原因
呢度叫中國香港都過送俾你
依家佢係想去台灣
而家個個都知佢話被逼簽聲明
算唔算虛假聲明
宣左誓做公務員 懷疑佢發假誓
開晒名
老婆係台灣人都唔批居留?
點解唔留港建港
唔知陳生呢排會唔會收到國安電話呢?
收到嘅唔好當詐騙cut線
吓?原來所有效忠聲明係「被迫」?
做撚到督察仲咁撚樣其實條友係咪腦裝屎,講明唔受公務員玩喎
講撚到明唔侵公務員玩喎,話知你老婆乜撚野人la
問題係佢又唔辭職又唔長住
就算唔係公務員都唔批啦
呢個唔係政治問題,係智力問題,唔怪得要做房屋署
佢老婆都係裝屎, 搞到上曬報紙新聞自己揚曬出嚟
被迫工作
被迫國安
陳生係咪宣假誓??
兩公婆好似完全唔睇新聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞