突發!阿mo更新出左ig 限時動態

256 回覆
272 Like 18 Dislike
我唔信教,都會祝福佢
去黃大仙順便祝下
花姐話咗睇住個場
睇住佢冧
佢話睇住mirror
你可能覺得做人一定要有信神佛

我只可以話,有人唔信教亦都唔會拜任何神佛,更加唔會覺得拜個神就叫幫咗佢,然後拎個好人credit,呢個係個人信仰,同黑唔黑心、支唔支持更加無關
其實我唔多信
不過又唔敢得罪神鬼
打CS用外掛
佢住私立
斌仔
真係 得neuralink 可以幫到佢
成日係咁出咩代禱信煩撚到
聽牧師報告

根本就講緊Mo爸
乜歌黎
無左憐憫之心?
對心靈未必健康

佢係一個活死人
比死更可怕
咩情況
睇圖見倒佢跳返舞
窮人就瞓到死嗰日
發生咗幾耐
祝阿mo早日康復
目前仍在深切治療部留醫的女傷者林凱琦(Dora),曾留學加拿大,分別在加拿大University of Western Ontario及香港中文大學取得雙碩士,並曾在威爾斯醫院擔任心臟科技術師,目前在一所私家診所任職。據了解,她因頸椎重傷致頭部以下暫無知覺。林母和林父昨到瑪麗醫院深切治療病探病時神情哀傷,兩人指女兒雖清醒,但要靠氧氣呼吸,頸骨仍有液體滲出,因此昨午要再做頸椎手術。記者問及她的情況時,林母哽咽答:「唔敢諗之後嘅情況,希望……保護到佢性命先,最緊要個女冇事。」
頭髮下滑頭盔鬆脫
事發於年初二晚上,Dora偕同弟弟、姐姐和表親約十人在廣州番禺的「廣州卡丁車」室內賽車場玩小型賽車。
該車場老闆明哥接受查詢時堅稱車場已做足安全措施,他指Dora當晚第一次玩車時,由職員幫她紮起長髮及戴上頭套及頭盔,結果無事;之後第二次Dora駕車時自行紮頭髮及戴頭套頭盔,怎料行車時不知何故,紮起的長髮鬆掉,頭髮隨即被捲進連接引擎的傳動軸,賽車即撞向防撞欄。工作人員上前拯救時見Dora頭盔飛脫,明哥坦言不知何故會發生意外,但他檢視發現頭盔繩較鬆。明哥憶述「她(Dora)當時大聲慘叫,半手掌大的頭皮連頭髮被扯飛,登時血肉模糊,很恐怖」。
林母事後向記者稱,女兒沒有車牌,是第一次玩小型賽車,故已放慢車速,而且玩之前已做足安全措施,「把頭髮入咗頭套,再戴頭盔」,但估計是賽車期間有一束頭髮下滑,被捲進引擎轉動部份,其間頭盔意外鬆脫出事。
馬力大屬比賽級別
Dora重傷後昏迷,林母指賽車場沒有即時報警,而是由明哥駕車送她去祈福醫院,但當時女兒頸椎重傷,頭部以下已失去知覺,Dora稍後轉送廣州珠江醫院。
林父說:「見到佢(女兒)已經冇晒頭髮」,但仍有意識,見到媽媽時還說了句「對唔住」。夫婦二人心急如焚,但醫生卻不斷要求他們繳交鉅額費用,包括2萬元定金及頸部接駁手術須先付6萬元。林父嘆稱:「我哋外地人喺嗰邊好無助」,兩人向親戚籌錢付費後立即向公安報警,然後經SOS安排Dora返港,年初六送入瑪麗醫院深切治療部。
林母稱賽車場老闆(明哥)事後墊支了大筆醫療費用,明哥指金額達十多萬元人民幣,他並每日致電慰問Dora情況。記者昨前往肇事小型賽車場發現關門沒營業,該場面積逾3,000平方呎。場地保安人員承認年初二曾翻車「撞親人」,初三起即關門至今。
明哥昨向記者稱該車場有買保險但保額不高,而車場職員則透露場內的車達到四衝程,汽缸容量200cc,屬大馬力及可用於比賽的級別,有別於新手常用的125cc,職員又指入場會有專人教導安全措施包括戴頭盔等。

評論: 場地負責人應提供事前訓練講解, 什至乎有需要有關當局巡查及發牌作監管。近年,小型賽事與機動遊戲頻頻出現事故,情況值得關注。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞