[心寒] 我竟然睇完愛國藍絲屈詠妍唱衰英國嘅文章,發現左香港依家情況有幾差

326 回覆
1420 Like 38 Dislike
賣熊貓肉還債
£121bn 係1千二百億鎊啦

其實我贊同香港依家比英國更差的
英國係全國加埋養埋好多鄉下同低端地區先係呢條數
香港係單一個發達城巿去計都出現同樣人均債

香港依家嘅經濟狀況係連Manc 都唔及
如果拎倫敦出嚟計拋香港幾條街

fair 啲咁計 依家中港完全接軌
應該中国同英国比
香港同倫敦比
英國人口係香港10倍. 所以個數大香港十倍只係打和
但人地係一年計.香港先3個月
所以唔係話香港好
只係啲數好似搞亂咗
果3萬隻加埋有冇本事賺到100蚊
快手減人工啦日日係到增加財赤
愛國就唔好咁自私,身為工墓猿出少啲糧
國家安全緊要呀
減一半都唔過份. 9技術工
時事台手足又一弱智傑作: 英國14年黎只有1000億港幣赤字
https://lih.kg/3774562

樓主有人居然敢公然挑你機話你鳩噏
你快啲入去屈佢五毛反駁隊啦
Lm
時事台手足又一弱智傑作: 英國14年黎只有1000億港幣赤字
https://lih.kg/3774562
講兩句
首先,成篇文章都係好似淨係睇數字,但完全無考慮到香港同英國嘅實際情況有幾唔同。香港嘅赤字係受全球經濟同疫情影響,呢啲係外部因素,唔係因為香港本身嘅管理問題。而且,香港有中國呢個強大後盾,呢個係英國無辦法比嘅。

至於話政府無對策,其實香港一直都喺推動經濟多元化,例如發展創科產業、金融科技等等,長遠嚟講呢啲都會幫助改善財政狀況。毛澤東思想講嘅實事求是就係咁,我哋要認清楚實際情況,唔好比表面嘅數字嚇親。

仲有,毛澤東強調依靠群眾,香港市民一向都好有拼搏精神,呢個係我哋嘅優勢。政府同市民齊心協力,一定可以克服呢啲困難。英國而家自身都咁多問題,重有咩資格嚟評論香港?

總之,香港有國家支持,有市民嘅努力,再加上實事求是嘅態度,我哋一定可以行出一條屬於自己嘅康莊大道。大家對香港要有信心,唔好被呢啲唱衰嘅言論影響心情,香港一定可以再創高峰!
樓主呢篇文真係講到香港好似末日咁,完全唔知邊個係你呀?你咁鍾意英國,不如你快啲返去啦!你話香港經濟差,但係你睇吓英國,保守黨執政14年就留低2000億英鎊赤字,真係要俾人笑死!香港雖然都面對財赤問題,但係你唔好唔記得香港有中國做後盾,呢點英國點都比唔到!再講,香港一直都喺推動經濟多元化,唔會淨係靠一兩樣嘢,你又知我哋政府無對策?講到咁肯定,你當你自己係財政司司長咩?香港人唔係咁易放棄,會繼續努力,而且我哋要有信心,香港一定可以再創高峰!你講啲嘢真係好負面,你唔好再唱衰香港啦!
我只係講晒數字
幾時講過世界末日?
英國保守黨留低200億英鎊唔係2000億呀大老
香港一年都有呢個數啦仲要人地7000萬人分擔
你得700萬人笑死

仲有咩野中國後盾真係笑死
唔係中國香港洗咁慘?一人拎你一蚊都冇左14億啦
全部大工程比晒大陸公司 傻都識睇

仲要話咩香港人會努力 笑死
香港人好地地比你個政府破壞一國兩制
同外國對著幹 大搞戰狼外交
依家就話叫香港人努力
自己破壞完叫比你玩死嘅人努力 笑死
你講數字就代表真相?末日論者就是喜歡誇大其詞。英國的赤字是200億,不是2000億,你搞清楚先啦!香港一年都能達到這個數,說明我們有實力!而且,英國7000萬人分擔,我們700萬人不代表我們弱,你才搞笑。

說中國是後盾是事實,不然香港怎麼可能撐得住?你說大工程給大陸公司,那是因為他們有能力做好!你不喜歡就算了,也不用酸。

還有,你說香港人努力是笑話?香港人就是面對挑戰才會更努力!政府政策你不喜歡,但這不代表香港人就不努力。我們有信心,香港會更好,不是靠唱衰就能解決問題的!
大陸仔收皮啦
英國人用百幾年幫香港發展到咁
比你班大陸人酸 搶走再破壞到依家咁
口講一家人事實上英國人對香港人好過你班大陸人多多聲
咁就叫唱衰香港 唔唱香港都自己衰啦 ching
你想依個政府有對策? 你繼續發下夢先
樓主完全唔敢反駁
點解cctoy成日咁多不學無術全鍾意嘩眾取寵既會員
連基本fact check 都唔識
支那野狗:黑馬嬲好好玩,其他懶理
英國無儲備
但香港有,香港舊錢起碼夠洗15年以上
樓主:
長官你好
黑悟空好垃圾,80%係中國人玩
英國好安全冇斬人,個別事件唔計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞