[心寒] 我竟然睇完愛國藍絲屈詠妍唱衰英國嘅文章,發現左香港依家情況有幾差

326 回覆
1420 Like 38 Dislike
屈穎妍:朱門酒肉臭 路有凍死骨 正正就是今日英國的最佳寫照

https://lih.kg/3768736

上面post講到
保守黨執政左14年 到今日換工黨上任
被發現留低左2000幾億港元赤字 已經比現屆英國政府指出呢個係一大難題
依家英國政府要削減136億英鎊(約1360億港元)支出
1360億港元係咩概念?
上面都講到 暫停部分基建項目譬如醫院
考慮停發補貼 使領取補貼的人數從1140萬銳減至150萬
對私立學校學費徵收20%增值稅
仲可能要做更多野去cover呢條數

問題就黎喇
英國人口7000萬人 係香港差唔多10倍
睇返近年香港赤字
2019-2020年度:財政赤字 371億港元
2020-2021年度:財政赤字 2,321億港元
2021-2022年度:財政赤字 669億港元
2022-2023年度:財政赤字 1,395億港元
2023-2024年度:財政赤字1,016億港元
姐係單單係已知嘅過去5年 香港財赤已經係5,772億
而今年雖然未過 但政府自己預計赤字為481億
連政府預計末來幾年,都依然會係年年財赤,預計到幾時完自己都講唔出
最可怕係到依家都講唔出任何對策

唱好唱衰就好主觀 但數字唔呃人
750萬人嘅香港 單單一年都可以赤字2000幾億
比起7000萬人嘅歐洲大國 14年留低左1000億赤字已經係叫災難
而至少人地英國實實在在講得出要做D咩去cover返果1000幾億
最令人心寒嘅係香港政府到今日依然日日粉飾太平
亦都見唔到打算做D咩
日日係到嗌咩深化交流 機遇處處呢D口號
期望捱到自己退休就移民嘆世界
大家自己睇路啦
5毛今日去晒邊
定係數字太客觀駁唔到
指桑罵槐 国安搞搞佢啦
覺唔覺得話經濟差吹大左
https://lih.kg/3767614

有人話吹大咗
要留多幾千億起北都同填海
填海唔洗留錢.
講明會發債cover
所以果舊錢仲未計入任何支出
果到成萬億
屈穎妍 問 你性屈嫁?
5毛自己都無糧出
5毛啞左企左係到
都係返去講下D馬騮game有幾好玩
唔好以為公開資料就唔係機密

洩露(看似)機密一樣拉得

仲似乎有煽動意圖
有汗出 冇糧出
原來一直錯怪屈女士
喎哋中囯香港赤字有幾多?
重要發債先有咁少赤字

其實超超同白粉波違反咗
基本法量入為出原則
完全冇反駁隊入黎
反駁主任辦事不力,國安呢???
sor 推番先
個數字好似扣左發債
係咪呀
平時秒回果啲唔見晒
駁唔到 入黎講句 移左民又刷存在感都好丫
依家佢地消失晒反而有啲心寒
同志們注意 唔可以推依個post

中華民族偉大復興
推你地老母
英國有冇執10間開16間先?有冇夜繽紛、熊貓、由治及興先?
有汗出 冇糧出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞