part time diploma上唔上到八大

90 回覆
3 Like 29 Dislike
啲專科master競爭好激烈,好多人gpa校名經驗唔夠砌,唯有轉second degree入,特別係醫療科master得full time讀,用jupas報返入degree又係讀full time,個cost差距冇咁大
唔知樓主諗乜
當你真係入得返8大degree
講到要平時走堂, 每個sem 讀少credit先勉強完成到課程
咁樣讀法最後用既時間應該唔止4年,
真係得個8大fresh grad呢個名之外唔知有咩意思

你都係要張沙紙, 去報taught master 咪算
班大陸人都係咁玩
得third hon冇master 收
咁算吧啦
你full time都可以讀到third hon
唔好諗part time可以pass到
啱啱睇咗陣program 見到ive building studies 好似幾啱讀 扣埋allowance 可以幾萬蚊搞掂但要讀三年
BSE 悔終身
why好易上返三大喎
ive入u神科係cee
0 cee底
冇底都冇所謂啦 呢科又冇考試
其實你睇返好多degree,yr 3入、兩年讀完收工,就算野雞大學degree,佢嘅前設係你要有一張HD/ASSO,咁先至可以exempt yr1-2

所以我一直都有個同樓主相似嘅疑問:如果我本身已經有一個大學學位,我仲要有埋碩士學位,係咪可以直接俾我yr3入
就算睇啲course 都覺得自己會爛grade
building studies好似易讀啲但出路冇咁廣
本身讀bba吹水科
睇你Exempt到幾多Credit

通常八大Degree入返八大Degree都可以Exempt晒堆大中大英同GE/CC

唔同科你預最少讀3年
所以先至覺得好可悲
HD / ASSO入去大學可以讀兩年;本身成績可直接入大學、讀咗三年攞degree嘅反而要讀三年
咁係因為HD/Asso同大學相關科有重疊既Course

HD甚至以前既PolyU HD都係讀緊Degree Yr2-3既野

所以同科入yr3好正常

你Degree唔關事既話最多Exempt到大中大英通識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞