part time diploma上唔上到八大

90 回覆
3 Like 29 Dislike
如果有得讀諗住每個sem讀少啲credit 請假考final 平時走堂
ching pro dip讀成點
其實大公司係唔會咁撚無聊,因為你早讀完degree而覺得你叻d...
除非你target緊專收白紙既GT/MT啦
(不過呢類其實都收master,只係同樣GPA要求好高)
好多人讀呢間u既law上pcll做專業人士
其實個意義就係寫落去都唔relevant

因為果陣轉埋field,之後入u都join晒intern exchange 比賽 上莊
已經有晒其他更加相關既經驗去impress人
已經唔駛寫返以前讀/做過唔關事既乜乜物物

但唔係,第一份經驗都幫倒你搵下一份工,咁咪寫囉
係唔夠impress所以唔寫
我見大學regulation ft一個sem最少都要讀9 cre
而且全部堂都日頭堂,一星期要返兩三日
就算比你6 cre,一個course點都分兩日上

好多時core course既時間都唔到你揀
而家又唔似疫情,果時仲話可以online/recording

好難諗倒有咩工可以比你一星期平日返少兩三日比你上堂
而家大把八大甚至三大廢hon grad為搵食走去讀專科HD,樓豬就調返轉
我本身有degree
見到性大有啲part time high dip平平地 可能遲下讀
但驚嚟緊幾年多咗人 non jupas會難好多
你喜歡

我就覺得無乜謂
出嚟做野學歷真係冇你諗到咁重要
身邊有fd讀過佢地啲part time hd,啲grade爛到仆街 ,全班過百人A range得十個以內

講緊呢班唔係話低學歷,普遍都揸住副學位/非八大degree,你覺得自己返住工咁溫都贏哂佢地既咪試下

但記住報non ju啲prof係唔會理你半工讀有幾辛苦,佢地一樣收哂爆4嗰班ft asso hd先,可能少數科會睇埋工作經驗(社工、工程呢啲),但多數都係得啲N手飯乞食科肯收你,你接受到既咪去馬
其實呢 ive好多part time hd都有津貼
成個hd讀三年都係三萬幾蚊
喺一個樹仁出身都做到政務司、大把DSE廿幾分既人有三大唔讀走去讀非八大醫療科既年代

竟然仲有人迷信所謂三大學歷仲要係用咁迂迴既方法讀

樓主既資訊到底Delay咗幾多年

你話讀港大或者中大係細個既夢想,讀唔到人生會有遺憾我都覺得理由比樓主強
你用first degree個cgpa嚟報咪等同於你用asso/hd cgpa去報
上master/post grad diploma好過哂時間讀多次degree,因為你讀完已經中年啦
又要 "慳時間" (?)
又要預第時唔上堂
要個不切實際八大嘅second degree 為 "洗底"
本身個諗法有問題過係咪野雞first degree出嚟...

唔好講實唔實行到、有無人收
我係請人嗰個
如果見到有人bachelor
返去diploma 再part time bachelor
我真係會r 哂頭
mature student?
阿豬阿狗都收
有冇推介本身dse 2x分係咪有subsidy
剩係用first degree 好多都唔收啦
ive入u神科cee
想問樓主係咪8大ugrad
如果你8大ugrad,second ugc degree唔可以再次享有一年4萬2
而係要跟正價收費,一年十零萬學費,兩年要廿幾三十萬
見倒係得社工同it
我覺得你要諗既係,呢兩科行頭岩唔岩你
而唔係諗入唔入倒u
唔做呢兩行又讀呢d科究竟係為乜

不過如果揀得聖大it,點解唔揀ive
冇聽過人係聖大it出黎,反而ive起工程/it既network勁

社工唔熟,問相關人士啦
其實睇行頭,engine呢行如果冇理科底,都冇得唔由diploma行起
醫療 社工都係啦

It越黎越卷都開始係
專業要拎資格會明啲
依家唔少都conversion master, e.g., social work, nursing
但佢好似唔係問依啲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞