part time diploma上唔上到八大

90 回覆
3 Like 29 Dislike
但係出嚟做嘢好多人都好似睇咗你個bachelor先
master門欖太低 假設個人係魚仁生ugrad之後讀個hku master啲人都係覺得佢廢 純洗底咁
如果俾我收到個三大top up degree我諗住拉長嚟讀 可能係咁走堂 剩係考mid term同final 但前提就係唔知可唔可以用part time dip入去
咁水份又真係嘅(大部份科), 有啲programme 80%都係英文好差嘅大陸人, anyway希望之後AR會比你一個你想要嘅答覆, all the best
建議你打電話去你想讀嘅學院問 前題係你要吹水話攞左個pro dip了, 問佢有冇案例,我諗佢大機要你send email去faculty 正式提問。
但以我所知學院一聽到你係full time job一定唔accept,以免你group project拉低其他同學。
唔提返緊full time job啦邊間收咗你個fd
我Fd冇take到 人地冇講明收佢
oic 咁佢最後有冇繼續讀上去
Post grad?
bachelor
讀左top up, 冇讀八大
Imean 點解唔報
好專個degree?
佢都剩係推薦啲外國野雞u
好少少就係university of london但distance learning 就冇意思啦
冇能力報囉
Non ju d規矩冇咁死,我讀pt hd都收倒3間local u offer
頭5間起碼有interview,諗真邊個得閒check part唔part time
你hd係咪ive cee方唔方便講咩u同咩major
我都有諗non jupas規矩係咪冇咁死 所以先想試讀其他dip
Ive engine hd,唔係cee
入左三大,poly city都有offer

其實以往政府比左個規格asso/hd係可以升u既
雖然pro dip同hd資歷架構上係一樣,但pro dip係讀少左通識同語文
所以都唔可以等同hd,間間u都講明senior係比asso hd

單靠pro dip升u有d問水
想升學搵返asso hd正路d
呃……

HR睇Bachelor呢個講法既前設係你1st Degree係邊間同埋幾時讀
即係正常18-20歲Jupas或者Asso HD Non Jupas入U,22-24歲畢業

你差唔多30歲先讀完呢個Degree,係人都知你唔係經上面講既途徑入三大
喺佢眼中你同齡入面唔係讀書最叻嗰班

所以我覺得同讀Taught Master分別唔大
反而Master滿足到某啲工既學歷要求
點睇都係讀tpg Master著數啲
閣下絕對正確 如果純粹係見工過Screening不論私人定政府,見你first degree同有冇master重刷就夠,讀second degree反向重刷HR仲覺得奇怪。如果樓主堅持為左bachelor 個名而刷,可能比預期浪費更多時間同心力。
可以話係但正常搵工第一件事係睇cv,而cv唔會寫年齡
工作經歷出賣咗你

會唔會係為咗扮1st degree而hide咗工作經歷咁癲
Hide左已經搵倒大公司工
其實呢類人唔少,特別係專科類
再講,in你既manager正常唔會知你年齡,最多得hr知
樓豬到底邊間
可以咁做但覺得冇咩意義

與其咁多不確定因素走去讀三大2nd Degree
不如諗點打好手頭上副牌

都係嗰句:專科2nd degree另計,諗住「洗底」就算罷啦
How old are u
就算俾你上返八大 但都要ft讀啦
邊有得pt讀 好耐以前就有 不過政府cut左
都大好似有個係人都報得既pt degree
不過online course黎

利申:都係因為要返工 只可以pt讀pro dip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞