健身中心PURE中環分店欠租5個月 業主入稟追討近1360萬元

574 回覆
1086 Like 24 Dislike
健身及瑜伽中心PURE位於中環中國工商銀行大廈的分店,在今年4月起欠交租金及管理費等費用。業主昨入稟高等法院指PURE違反租約,要求法庭下令PURE連本帶利還款逾1358.6萬元,並就違反租約作出賠償。

原告為CP(SH)Limited,被告為Pure Fitness (Admiralty) Limited、Pure International Limited及Pure Fitness (Central) Limited。原告指它與第一被告在2015年6月簽訂11年租約,租用香港中環花園道3號 中國工商銀行大廈2至4樓,以及冠君大廈3樓部分位置,租約有效期為2011年1月1日至2026年12月31日。第二及第三被告則是租約擔保人。

租約訂明2016年1月至2021年11月的月租為182.2萬元,2021年11月至2023年10月的月租為183萬元,2023年11月月租213萬元,2023年12月至2024年12月的月租為138.8萬元,2025年1月至2025年12月的月租為154萬元,2026年1月至2026年12月的月租169萬元,另加每月53.5萬元管理費。

原告指Pure未交齊今年4月至5月的租金,亦在今年6月至8月欠交管理費,以及差餉、新會員稅等雜費合共1268.3萬元,利息約90.3萬元,要求法庭下令Pure連本帶利還款1358.6萬元,就違反租約作出賠償。

根據PURE官網資訊顯示,淺水灣分店PURE South – the pulse的分店在今年3月11日起結業,PURE當時發聲明表明結業只是因為租約到期,強調PURE的財務狀況健康、穩健。

執一間開十六間
未執 無事
生意好啊
笑撚死
啲死基佬無得喺pure屌屎眼含撚了
比d 247搶晒生意
開番1.6間
新會員稅??
清盤,轉個名又開另一間
除咗開24小時
24/7無嘢比得上pure
270 萬 一個月租金 香港最搵錢真係業主
好生意嘅時候最緊要共享成果
價錢
會籍有冇得做抵押品?
聽講仲有3間分店欠租 陸續爆出黎
國際公司都做租霸
唔係啩
ICBC果間最舒服
可摸耳唔好執
啱㗎啦 老一輩諗住收租度日 比銀行call 下loan 破產再返嚟做吓嘢都好呀
每個月超過2球有冇ching去過?是唔是好柒大?
pure有咩好?
我見中環好多人拎住個袋
健身中心係咪真係咁難做 成日見執 但隔一排又開返 識人開完摺左又開
咁既租金做咩都遲早死啦下話……
欠得千3萬,仲點會還
唔係話真係好大
但有泳池
生活態度
憨鳩 你唔睇下幾大??呎租同觀塘區舊工廈差唔多
一間鋪一個公司註冊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞