友和完全係當消費者狗咁撚

375 回覆
870 Like 30 Dislike
香港仲衰過大陸
大陸set錯假都要照賣
唔賣就罰錢,罰既錢仲多過蝕賣

香港淨係保護商家,果啲七天無理退貨
香港有閪
依家買家電,返去買好過
有律師support又點,唔通到上庭答辯嗰陣個代表事先諮詢完律師就宋世傑上身咩?定係好似毒舌大狀咁搵個律師坐旁聽席提水?
如果係用商品說明條例告佢哋嘅話政府先係原告,市民告佢哋最多係民事訴訟
支持
淘寶啲賣家好驚差評
大平賣係推廣嘅一種,咁做得推廣實有成本,上電視賣廣告都要畀錢電視台,做推廣就等於蝕錢嘅話呢個世界唔會有人賣廣告
海關告得入之後個客民事索償嘅理據就強
次次都有你呢啲戇鳩仔用「外國」兩個字就諗住可以大到人鳩噏,全世界咁多國家,除咗中國香港之外嘅國家都係外國,你係有實例嘅話點解唔拎出嚟講?
其實都幾勵志

公屋仔變上市公司主席

總股本4.98億

兩公婆有62.75%股權
派息0.03

兩公婆:312495000股

自己比自己=937萬左右
未計年薪

算係苦盡甘來既商業手段
券呀
BTW,畀條撚,佢直接取消張單咋
因為我記憶好濛糊
好似係美國定邊到
你見我上面都打無記錯既話表示唔肯定
就講出黎睇下有無人有印象
無人係Google
你無睇過咪唔好應
無錯 仲要細數唔使律師費可以小額錢債慢慢玩 樓主有時間就得
推佢老母上市公司出黎交待
報海關啦呢啲垃圾公司
你呢次係第二次發生
對上一次登錯價錢好多人都買咗
上埋新聞之後每人派幾百蚊現金券
唔好幫襯 退款退唔到扮傻 呢間野可以永久black list
香港人係Taobao 京東買仲有保障
依間野出哂名冇貨扮有貨 拖9你成個月先
支持報東張,呢啲西店要佢執笠,撚鳩市民
認真你冇羸面都有道理,你呢個情況同平時錯價嗰啲有啲唔同——

1. 通常可以直接唔honor的情況係遠超合理價格嘅商品,你呢個唔係,in particular你用緊大拿拿幾千蚊買部上年macbook,都唔係平合理市場價格好多;

2. 限量特價唔honor的重點在於限量,限量本質上就係誘餌,你符合呢個結果好可能符合不良銷售;

3. 網店限量特價唔一定視為要約邀請,而可能直接係要約,而你落單時已經成立,具體原則見 Carlill v Carbolic Smoke Ball Co;

4. 該公司銷售政策明確寫明「用戶所購買的商品價格以支付介面的最終價格為準,用戶承諾在支付前對商品的價格已充分瞭解並認可」,呢點應該係約束雙方的;相反既然冇提供比買方中止合約選項(舉個例買貴咗難道買方可以取消訂單?),咁賣家亦應該有一樣嘅約束;和

5. 該公司本站銷售政策寫「不承擔因缺貨未能成交而導致的法律義務和責任」,當中唯一接受嘅cut單原因係冇貨而唔係錯價格(唔少商家係有具體寫明錯價格會免除自己cut單責任呢點,而友和係冇),而呢個情況明顯唔係缺貨,而係有貨但覺得蝕咗收返唔賣比你

少少總結一下,友和 1. 可能犯咗商品說明條例;2. 按法例可能需要honor你的訂單;3. 按佢自己的商店政策都可能需要honor你的訂單

當然以上只係純原理,古今中外法律都係企喺大公司嗰邊,又唔係話香港專利;另外記者朋友我係灰色朱古力
報左海關未
最賤係佢係可以recover番你張單,收番200蚊
但改口話無貨,一係你等一係你自己取消
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞