西環電車撞傷3人意外 消息:3歲女童捲入車底,送院搶救後不治!

700 回覆
53 Like 12 Dislike
新聞話人衝
因為電車兩個方向都喺安全島嘅另一邊
快唔過啲趕住去死嘅人
真係好慘,無一個人會好受
仆街個外公亂鳩過馬路,累死個孫女
實搞到個女離婚收場!
個阿爸肯定同外家反面,老爺奶奶都實會勁憎個新抱!
好多兩公婆請工人, 會想老人家幫手睇下, 怕工人虐待仔女, 但有時老人家D行為都危險,
好少聽到工人帶住小朋友有家居或道路意外(講緊工人疏忽), 我估父母brief過工人好多次, 但自己父母照顧仔女, 就算點brief老人家都未必聽你講

估中晒
真,全部馬路都圍起哂,交通燈過馬路就起幕門,冇人可以沖紅燈,幫返唔少司機
真係好大機會望方向...果度電車兩條來回線好近....0係視角上會好容易有錯覺都係西行方向...但其中一條其實係東行(跑馬地方向)..所以佢地當以為西行既電車其實係東行(以為moving away but actually moving in ) 就造成今次意外
唔係西環友,想問出事個位嘅行人綠燈時間係唔係比較短?
快啲搵我
但如果你唔係衝燈,其實唔需要理會係東行線定西行線,跟返線公仔過就得
去到安全島自然反應係望另一邊啦
起因:懷疑公公望錯方向,女傭試圖叫停但已太遲!

下午4時許,有警員重返現場量度搜證,並向附近商舖取閉路電視片段。現場消息指,公公並非與孫女同住,今日特地到孫女家,帶兩孫女落樓玩,豈料突然落雨,便匆匆回家。據悉當時現場為紅燈,公公抱着小孫女,女傭則拖着大孫女橫過馬路。當一行人過路至安全島時,懷疑公公望錯方向,女傭試圖叫停但已太遲。

西環電車奪命意外|車長被捕停職 警員返現場搜證 疑公公望錯方向過路釀禍

https://www.stheadline.com/breaking-news/3373421
都係嘅,不過落雨佢可能想行快兩步衝過去啦
我見好多人落雨都會跑, 但我真係唔會, 落雨唔會dup傷人, 但滑倒、被車撞就會
慘 難得工人姐姐咁清醒
個安全島唔係喺馬路中間,其實有啲誤導人
exactly...正常佢地係安全島前面應該望左邊既車....點會諗到原來仲有條東行線既電車...成件事真係好sad
電車咁慢都可以撞到人
落雨過馬路衝燈真係唔好搞
人又可能跣腳仆街,車又未必煞到俾你
外公可能唔係住附近唔熟交通,佢只係過嚟帶啲孫去玩,但工人係住嗰頭所以知
恃老賣老最討厭
其實係咪安全島都好,過馬路要有意識兩邊都望一望
有啲汽車司機真係會唔知咩事唔跟燈甚至入錯線

同埋佢sad嘅位係帶着小朋友衝紅燈,唔係望錯方向
公公社會性死亡了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞