最新民調顯示 賀錦麗幾乎所有搖擺州都領先川普

166 回覆
46 Like 61 Dislike
成班仲期望住侵上台會同大陸反枱,迫大陸解放香港
我住加州同紐約果幾班親戚都話佢地投唔投總統都無關重要,點投佢地個州都係民主黨贏(佢地都係侵粉)
佢地去票站投票主要係投州長/參議員/proposition
事實啦
加洲普選票 侵16年輸420萬 20年輸510萬
紐約 侵16年輸160萬 20年輸接近200萬
講緊全國普選票 侵16年都係輸286萬票 20年輸700萬票
呢兩個洲誇撚到
所以民主黨咪贏普選票囉無講錯
烏克蘭外長岩岩先去完大陸同香港訪問完求幫手
不過cctoy又選擇性失明冷處理左
黑?
咁你都要講埋中部果堆deep red states侵贏幾多,民主黨選民一樣點投都係冇用先公平既
我冇話講錯呀,如果真係一人一票選的話希拉莉一早贏咗啦
佢地真係起碼應該各州選舉人票都用比例代表制而唔係winner takes all會公平D
宜家係得Maine同Nebraska有叫獨立拆開congressional district
美國人你地聽住⋯⋯
贏緊果個執政黨唔會改選區同選制啦
特別係選區劃分一定要對自己個黨有利
贏得最多既德州最多咪贏4-50萬 邊會去到幾百萬咁誇
係,睇當選議會點玩gerrymandering就知,所以大家都明知係死症但都冇人會走出嚟改個制度
(不過Georgia共和黨操縱州議會剛剛大改咗該州選舉約章)
有咩話誇唔誇,德州不嬲都只係lean Republican,因為多個大城市如Houston Dallas Austin等都係深藍,中和返鄉郊地區堆深紅,上屆仲做埋borderline battleground state
每個州人口分佈本身就係唔同,而且加州紐約州根本就係人口第1同第4既州份,大城市人口比例高,贏得多票係正常.
這就是美式民主
結果就係產生出少數黨執政
入定午餐肉都得喇
燒山力撐賀雞咁又點計?
賀錦麗副手華茲被指是中共培養的典型「次國家層級影響力」
https://lih.kg/3759546

揾埋支共間諜嚟做副手啦,唔會
可能今屆會重演2016
女人 非白人 基本上都8成機會win
印度人終於可以征服世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞