洛杉磯奧運確定新增壁球及5項團體項目,並可能取消拳擊

489 回覆
328 Like 13 Dislike
奧運其中一個作用係推廣運動
其他項目只要係畀一般人去認識或者當興趣去嘗試都係健康嘅項目
但係跳水唔同
跳水無論係入門級中階定係競技級
你只要keep住玩就係會傷角膜
食藥醜聞最多嘅就係舉重抵比人cut
奧委會好多年前決定由2020年個屆奧運開始主辦國可以揀5個自選項目

咁2020年東京奧運就揀左
滑板、衝浪、運動攀登、棒壘球、空手道

之後前幾年奧委會又決定將滑板、衝浪、運動攀登列入核心項目(即係每屆都有,不過係2028年先開始),同時將舉重、拳擊同埋現代五項列入考慮既剔出名單
舉重:禁藥
拳擊:貪污嚴重
現代五項:馬術呢個小項出問題

最後呢三項都保留,不過舉重項目由12個減到10個,拳擊唔畀國際拳擊協會(IBA)負責,改由世界拳擊聯盟(WBA)負責,而現代五項就2028個屆開始取消馬術,由障礙賽代替

而2024年巴黎奧運既自選項目就
滑板、衝浪、運動攀登、霹靂舞 (前3項今屆仍然係計自選項目)

而2028年洛杉磯奧運
滑板、衝浪、運動攀登已經係核心項目
而舉重同現代五項亦已經通過保留,得番拳擊未傾掂數
之後自選項目,美國首先揀左9個候選項目
棒壘球、霹靂舞、板球、腰旗美式足球、空手道、踢拳(自由搏擊)、袋棍球、壁球、賽車
最後揀左棒壘球、板球、腰旗美式足球、棍球、壁球
電競入面又要細分幾多個game
係中東佬
棒球彈出彈入
你去澳洲搵佢上堂
但好唔統一喎
細項一個比紅方+4.8 一個比藍方+2.4…
來回正負成7%
睇下要咩
NVA班星咪又係照去
腰旗美式足球真係太類近七人欖球
如果霹靂舞唔係賽制唔夠完善真係霹靂舞仲好
取消啦,呢啲業餘拳打撚把撚咩

仲要係亞洲第一金
旗仔football 唔係小學生玩咩
李麗珊真人照好難搵咩?
去杜莎夫人蠟像館影佢個蠟像咪仲難?

殘奧啦呢個
美國搞應該整返場NASCAR
唔太識可能會認唔出呢2個項目
香港既巴基斯坦人有望做選手
學足球咁年齡限制
香港壁球有冇機?
奧運就係要見到世一
話咩職業就打死人果d
不如唔好搞
台灣同韓國無機?
好難,要睇賽制,因為本身埃及太強,要睇一個國家最多可以派幾多個人?如果只可以派一個,香港女單會有利,仲要睇吓有冇女子團隊,有咪有啲機會
我估你係講尾二個行(第8個裁判)
紅+4.8%係overall
藍+2.4%只係其中一個細項
啫係雙方5項細項加埋之後紅>藍4.8%
唔係7%
而一個細項最多+20%
所以overall最極端嘅情況係可以去到+100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞