有圖!HKTVMall懷疑倒賣公立醫院藥物??

317 回覆
439 Like 10 Dislike
講緊hktvmall 上面間藥房
唔係HA 間藥房
Hktv mail 成日有啲古怪產品。

有次睇到隻自稱香港生產精油,啲客人投訴上邊又無成份、又無Expiry date。Search 埋公司網頁都無提公司地址同廠房地址,HKTV mail 都畀佢上架。
D人睇醫生成車成車藥咁推返屋企
同一樣野叫醫生開好多支
點會食得哂
好多老人家啲乳果糖多到一樽樽咁放喺屋企
咁撚大支乳果糖,通常到下次覆診都用唔到一半
聽過有白卡佬連偉哥都R到
最後又係賣俾人
其實好簡單諗都諗到
便利店有賣止痛藥退燒藥唔通又有藥房藥行牌照咩
300幾蚊對於白卡佬黎講好好架啦

總之有咩問題都同醫生講
冇白卡都表現到有白卡
醫生怕撚咗你都會亂鳩咁開藥
香港政府於上周五(21日)刊憲,將含撲熱息痛、阿士匹靈、水楊酰胺等止痛退燒藥物,納入受規管範圍,即由2023年10月21日起,只准藥房、持牌處所售賣這些藥物。有社交網站發文指,日後市民如需購買相關退燒止痛藥物,只可到持牌藥房及藥行,超市及便利店會「禁售」。不過,《香港01》記者翻查衞生署資料,發現各大超市及便利店大部份分店都已經持牌獲准出售藥物,即不受新修訂法例影響,但未經准許出售上述藥物,違例者每項罪行的最高刑罰為罰款100,000元及監禁兩年。

傻仔
條法例原意係咩? 等少d地方有得賣就可以賣貴d?
我係hktvmall 買過假奶粉
果時俾佢地收回返件貨
其實應該要報海關
醫院比到好似唔洗錢咁 下下都一支比
有日期2023年查到架喎,拉人啦連登咁多位呀蛇開file 啦
個post係關於啲咩?
HA嘅藥房就唔會咁戇鳩貼張貼紙出嚟俾你周到
上面有post有講,有啲廢老、白卡次次複診都鳩噏呢樣痛果樣唔舒服,搞到醫生狂開藥,然後有啲唔生性嘅「病人」就會將呢啲藥倒賣。今次HKTV都睇怕出咗事,選擇夥伴商店嘅時候唔管理清楚

俾我覺得咁樣嘅機會比較大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞