有圖!HKTVMall懷疑倒賣公立醫院藥物??

317 回覆
439 Like 10 Dislike
藥房根本同dc9無分別
如果有得賣,可能會有人買
慳返睇醫生既錢
我認為事主質疑貨源安全係錯既, 有齊名你都話錯
靜靜地贏
上埋hk01
Greenprice 賣過期嘢,佢而家直程係二手嘢
仲要冇人expect佢二手/就到期
冇得睇 學唔到野
商台討論
https://www.google.com/amp/s/www.881903.com/news/amp/local/2543917

醫院藥劑師學會會長蘇曜華在本台節目表示,「乳果糖」不屬於醫生處方藥物,但必須在註冊藥房出售,指今次是首次發現有人在電商平台出售,甚至連同公立醫院的病人標籤一同發售,屬違法行為,令人訝異,相信衛生署會追查得到。
分分鐘係hktv啲人手腳唔乾淨
喂, 我想問蛇形刁手點打架
網址個公司名
藥房老細一定衰過DC9.
Carousell都成日有人賣平價藥品,話買多咗。
鋪都冇埋 冇花生食
有時啲藥食唔晒都想畀藥房但唔知邊間會要
香港一直都有綜援睇醫生唔使錢
因為hktvmall鋪嘅總分同評分唔掛鉤

利申:商戶
我都想知, 逐間入去問?
唔怪知得班廢老日日去門診排隊睇醫生
原來無本生利免費睇公立再將堆藥拎出去賣
藥房又可以賺大錢
睇嚟醫院藥劑師學會會長蘇曜華個牌都係呃返嚟,
衛生署網站寫明OTC定義:
該類藥物一般歸納為第2部毒藥和非毒藥。非毒藥可在藥房(獲授權毒藥銷售商)、藥行(列載毒藥銷售商)或其他沒有牌照的處所購買

https://www.drugoffice.gov.hk/eps/drug/productDetail2/tc/consumer/29741

好多人拎藥去藥房賣
Hktv mall 大多數係藥房pack 好畀佢集運送
呢鑊仆街啦 間藥房玩撚完 政府報硬警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞