人越大越明白「一出世係窮撚,大個搵幾多錢都係窮撚心態」

152 回覆
610 Like 122 Dislike
唔係特別餓同窮 係強迫症
真 以前好窮 用咩都求其
間中食賣剩既飯
電器都係其他人唔要既二手野
汁番黎既野90%都過期/不良品
著衫都係街邊檔10/20蚊件既
親戚話我著到成個乞丐
帶我去商場買幾件衫
番工算係見得吓人咁

而家收入好少少 唔洗用劣質野
不過都會注意性價比
以免俾屋企人鬧哂錢
其實有咩唔好?唔通成個公子咁賺埋唔夠洗啦
窮撚心態係衰在短視 慳一啲唔該慳嘅錢
應駛得駛好正常姐
窮撚心態 (大部份)
貪小便宜驚蝕底, 唔理有無需要有咁多拎咁多
買野平同大份, 唔使錢/平就係咁買/拎, 倉鼠儲糧咁

但記得一樣野
無用嘅野, 唔使錢送俾你都無用
有用嘅野, 貴一貴都要買

五金工具咁
有價值嘅野唔會平
裝修佬用牧田都唔用淘寶雜牌
無用嘅野, 唔使錢送俾你都無用
真 細個受教訓
唔係啵

我一出世係窮撚
一出黎搵錢就好撚孝順幫兩老買保險

有次旅行兩老太開心去左極樂世界
突然變得有錢之後

1.我永遠去試新野乜都叫齊 每樣試一啖
2.只要唔過5千銀原則上都唔洗睇價錢
3.屋企乜鳩都比我掉曬 有錢咪要用再買
4.錯撚曬 我屋企無洗衣機 D衫著一次就掉 最緊要方便
茶記唔扺食 食翻兩餸飯算
要脫貧幾耐先戒得哂
我戒左都6年幾先開始食野唔睇價錢

但一定要食哂
同埋D 衫褲著到爛先換呢兩點仲係覺得係美德
李嘉誠點同? 佢戴咩錶都有人識佢,而且貴價機械錶佢都玩厭,年紀越大視力愈差,都睇唔到啲高級機械錶嘅造工同打磨,個心態變到玩咩錶都無所謂,Citizen 自動日曆、太陽能佢先唔駛煩。
建議要顧型像
打扮型像差
人地對你印像差
會錯失好多機會
你呢個心態根本唔關你出生事
我都係窮撚出生,到而家都係窮撚
但我都可以唔慳錢
因為係你比錢
點解要追求咁瀟灑 唔係你就唔係你
懶係上流咁做嘜
第一同第四完全唔認同
食飯食得乾淨唔係應該嘅咩?唔通要好似啲暴發戶咁特登嗌到成枱餸跟住食淨晒先至叫型?
至於着衫重複都冇乜問題 好好善用物品同資源呢啲係有錢佬心態嚟㗎喎 啲鍾意扮大頭鬼嘅窮撚 先至成日換新衫買名牌

另外嗰幾點都最多叫慳家 我都識好多有錢人婆仔㗎喎
樓主食飯乾淨既意思係就算飽同難食都要食哂唔浪費
我就係覺得呢啲唔算係窮撚心態 純粹係唔浪費啫
精打細算=窮撚?
包埋過期野都要食 除非會死人
通常係細個成日食哂都唔夠飽先有呢種唔浪費既心態
而通常食唔飽都係屋企窮先會
難食同飽都逼自己食哂其實唔正常
去邊度旅行 可以洗六位數
全中
人工1萬6中
平>食完唔肚痛>飽>好味
晚市同午市一樣價錢,但唔送嘢飲
永遠冇喺晚市幫襯過
2.食飯永遠都係睇食物再睇價錢 ??

下,窮撚心態永遠價錢行先,$1000一餐食龍肉都無味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞