人越大越明白「一出世係窮撚,大個搵幾多錢都係窮撚心態」

152 回覆
610 Like 122 Dislike
咁暴發戶係咩
根本唔會人人一樣
有人發達 咪大洗
問左施太未
有邊個唔係直接俾卡 根本睇餐牌正路點都會望到吓價錢 你又知人完全唔睇
大約餐飯幾錢心中有數啦 差唔多咪碌囉使鬼有錢人先會咁做
樓主條友都唔知窮過未個個月尾都係咁,仲要計幾多號cut卡數
連坐個地鐵都要爭位坐嘅心態
幾年前就賣左車 真心係香港大部分人都冇咩用

利申左先 住地鐵上蓋 公司有位泊車

初頭都會揸黎返下工 不過時間同搭鐵差唔多 一覺唔覺得塞一塞仲耐

個人覺得最好玩係車埋老婆去啲平時唔會搭車去既地方 不過玩左兩年都差唔多去哂

以前會特登揸車去買野 而家會比多啲錢送到我門口 愈揸愈少賣左佢算
其實1-4都係好事黎,就算有錢都唔代表要闊佬

下下闊佬只會益左人,自己永遠唔係受惠果個
我窮到燶淨係中第一樣了
除非好撚難食
凍飲加兩蚊大把窮撚都唔睇,你自己太悲觀
因為好多貴餐廳啲嘢真係好食囉
你未食過好野咪覺得野食冇分層次,你咪就就係戒唔甩

當然都有好多人有錢人睇健康最重要,好似c朗個啲真係日日食雞胸,不過人地食最靚最新鮮,唔係諗填飽個肚
Lifestyle啫洗唔洗講到窮撚心態咁嚴重
我反而係覺得搭的士見住跳錶會肉赤
但係自己養車又冇咁介意

同埋有自己車嗰種感覺係坐的士uber比唔到
其實揸車 主要係for fun同舒服
就正如叫雞一樣,你未試過一定無限幻想空間,試過之後發現自己原來力不從心就冇咁大慾望

所以做人活在當研未嘗唔係一件壞事黎,冇人話貴一定好,食M記朱古力新地夠地道好味又明碼實價唔洗思考會唔會比人markup呃錢。件衫著多幾次唔係因為慳,係單純有份思念同安全感。試下扭轉一下心態你會去到另一境界
我唔係冇食過靚嘢
NYC 二千幾蚊港紙鋸扒都試過(可能對於有錢人嚟講係cheap 嘢但係對我嚟講真係好撚貴
係真係好好味,入口即溶
但係只係食嗰下覺得正
之後完全無感覺
俾錢嗰下覺得好唔值
二千幾蚊換嗰幾分鐘快感
我明明屋企唔窮,但細細個梗係覺得自己無咩錢。到而家明明無經濟負擔,但就係唔敢買車、買錶、買樓 食飯都係食茶餐廳多。我有錢唔敢駛,但又好樂意拎哂去買定期、儲蓄基金,賺得唔多但穩定增長。但就算買盒幾百蚊嘅高達模型都好猶豫。朋友問我借錢,我又會借得好豪爽。

我係對自己無咩愛,覺得洗錢落自己身上面係罪過,可能係屋企長期俾屋企人忽略嘅原因,屋企人個個都自己優先,我係最細嗰個,亦係最低地位嗰個,好多野唔識爭取、唔識主動、成日讓俾屋企人,而家變成唔惜愛惜自己。

之前轉工買散水餅,我都買個我自己唔捨得買嘅貴牌子。我其實一直無透露自己嘅資產俾同事,我同事部分手停口停,但我就算完全唔返工都唔會有經濟困難。

我明明有足夠錢,我自己有個心願係武術有一定成就,我係完全可以辭職,全職去練拳,但又無勇氣咁做,想有自己嘅專業
我戒唔到1同2,唔覺係咩問題,通常都係食幾多叫幾多。
富不過三代不知食
你唔係富三代都唔會有真正識玩識食嘅富人心態
I cant afford +2 ice drink
見過人渣車 但去到叫飲品個時 佢問完凍飲要加3蚊佢就轉左熱飲。。。個時天氣好熱。。

坦白講,你要體驗貴價精品餐廳既質素,食牛扒個分別係最細,人餓打邊爐食普通肥牛都好滿足
食次高級既法菜/omakase 就明
你咁撚on9既
洗錢都係為開心 食得唔開心食嚟做乜 除非就嚟餓死冇得揀啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞