人越大越明白「一出世係窮撚,大個搵幾多錢都係窮撚心態」

152 回覆
610 Like 122 Dislike
1.永遠食飯都要食乾淨食哂所有野
2.食飯永遠都係睇食物再睇價錢
3.明明一樣野明知係冇用放左係到好耐但係永遠都唔掉
4.一件衫著幾年永遠都唔買新衫

一出世係窮撚,大個就算搵幾多錢都係窮撚心態
明明負擔得起,自己個心態成世都改唔到,好絕望
咁係因為你脫貧唔夠耐,我戒哂
所謂嘅慳家唔浪費
其實只係窮撚心態
唔明點解自己食個茶記都要睇價錢

加凍飲4蚊都有啲嫌棄

明明比得起
好食咪食曬 唔好食一啖就唔撚食啦
真正既窮撚係先睇價錢再睇食物
第2點我到而家都係睇價錢再睇食物
對食野興趣唔大
平>飽>食完唔肚痛>好味 我係咁排

好彩其他幾點原來都無做好耐
我睇價錢唔睇食物
做唔到就算難食都食哂

反而我老婆就做到難食就一啖都唔食
有冇贏/輸過大錢?有就唔會再咁
平平穩穩
我識好多有錢佬(幾個鋪位同單位收租)都係幾年無買衫

其實主要係而家窮鬼好難向上行,以前公屋都可以做官,而家公屋最掂都係買個單位供30年,而向上流嘅機會只有有錢人(江小姐、霍啟剛之流)
同啲富二代食飯,佢地係完全唔睇價錢,埋單都係直接比卡算連單都唔洗睇

自己明明都負擔到,但係就做唔到咁瀟灑
識個富二代好鍾意着U記白T 一有污跡就即刻買第二件
到宜家只能接受凍飲加2蚊
食飯個心態要變

唔好由剩低會浪費出發
轉去食幾多拎幾多唔好浪費

怕浪費所以食晒
同怕食唔晒浪費, 所以唔拎咁多
個心態已經差好遠

買野唔好成日用份量去衡量抵唔抵
衡量值唔值要由份量轉去質素

公屋超級市場同中產區超級市場賣嘅野都唔同
明明比得起,就係唔想俾
真係好難變
當你去到中年,又有啲錢可以財自,你就可以搣甩呢套思想
宜家o既窮撚式生活如下:
搭地鐵要行老遠去o都兩蚊優惠
除非現場環境唔許可, 如果地下見到一毫子都要執
去大商場廁所"納"靚抹手紙
執膠樽去入回收機(每個賺一毫)
呢啲係節儉,係美德

我覺得真窮撚心態就係憎心富貴嫌人窮,少少成就(其實係人眼中係nothing)就已經認屎認屁
即係好多香港人話香港好方便唔便揸車
大家高度唔同, 睇既野都唔同
低層唔諗住向上望, 只睇到低層既野

點解覺得的士貴, 點解覺得唔使揸車?
因為對於低層, 相對佢地收入覺得唔值

主要係佢地覺得時間唔值錢
再簡單講, 佢地D時間唔值錢
問題係香港揸車慳唔到幾多時間
一嚟搵位泊難(你豪得起每日幾張牛肉乾另計)
二嚟主要幹道搵日冇撞車都難

有錢人應該推動香港起多d直升機場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞