內地網民紛紛鬧爆TVB《法證先鋒VI》:結構鬆散,廢話好多,絮絮叨叨,全是狗血情節,爛到無得再爛

99 回覆
139 Like 1 Dislike

TVB劇集《法證先鋒VI倖存者的救贖》即於12日逢周一至周五晚8點半播出,承接第五季《法證》系列,第六季主角繼續係「夢幻偵查鐵三角」,即法證代表余星柏(黃宗澤飾)、法醫代表范佩清Dr.范(蔡潔飾)及刑警代表井柏然(袁偉豪飾),另外傅嘉莉、戴祖儀、關楚耀、林正峰、王敏奕和吳業坤等亦有份出演。

TVB日前釋出官方宣傳片,披露其中七大重點個案,包括「SM殺人」、「一屋雙屍」、「喪屍索命」、「針筒殺人」、「衣櫃裸屍」、「消失的屍體」及「沙井藏屍」,題材多元,更有網民表示《法證》系列係一個回憶,指要由第一季開始翻煲準備迎接《法證先鋒VI倖存者的救贖》。

成為優酷歷來港劇預約TOP 1

由於劇集係由優酷和TVB聯合製作,因此優酷已於7日正式上線,雖然未播出前,其預約人數衝破300萬,成為優酷歷來港劇預約TOP 1,但劇集播出後,內地網民紛紛鬧爆,指對劇本感到失望,甚至表示毀咗經典,要棄劇。

內地網民表示《法證先鋒VI倖存者的救贖》無重點可言,認為簡單流水記事就完咗一集,更大問題係覺得編劇無吸取到《法證先鋒5》嘅經驗,仍然著重於感情戲,法醫戲反而太少,直言情節狗血:「你以為會看到高智商的法醫辦案,結果呢,全是些愛情、婚姻、家庭的絮絮叨叨。」

「結構鬆散,廢話好多」

更有網民指不如改劇名做《法醫的感情故事》:「文戲太多,法醫戲太少,本來應該是高智商破案的主線,結果全被那些狗血劇情給擠得沒啥存在感了。說實話,編劇們,你們到底有沒有認真研究過真正的法醫題材?觀眾想看的離奇案件和高智商破案,全都被你們給糟蹋了。」

另外,有網民認為即使有實力派演員,例如黃宗澤、袁偉豪等陣容,仍未可以拯救劇情,批評與過往《法證》系列相比,《法證先鋒VI倖存者的救贖》爛到無得再爛,紛紛留言唔應該再拍落去:「一部不如一部法證6真是掛羊頭賣狗肉」、「看了兩集,棄了,作為一個從小到大看tvb劇長大的兩廣人來說,這更像是一部披著法醫皮囊的文藝劇」、「爛成這樣也能拍6個系列我也服了」、「結構鬆散,廢話好多,同樣的話能重複個兩三遍」、「我已經棄劇了」、「最煩就是破案劇一直放感情戲」等等。
其實真係好垃圾 睇5係因為 Bosco 同王敏奕
好似真人版 瘋狂動物城

到6第一集就話失蹤 都OnL9
袁偉豪都叫實力派
成日食老本
Tvb不嬲都係咁
任何主題嘅劇
感情戲都係重點
冇期待就係最好嘅期待
依家 cctvb 擔正都閪口閪面,零表情當做戲
仲衰過以前做配角時期
玩爛個名系列
歐陽震華先係法證靈魂
優酷和TVB聯合製作 <- "大灣區" 劇集
「全是些愛情、婚姻、家庭的絮絮叨叨」 <- 大台典型 "膠劇" 特色
支那狗睇支那野囉
正常操作啦 專業幾場戲 之後咪愛情 亂寫
仲玩感情戲 咩年代
好心專業少少
感情戲無問題 係剪到好亂 頭10分鐘 查案 20分鐘 就感情戲 屌 仲要唔係主角係嗰啲配角 因為主角感情線 5 寫左

最後10分鐘 就 配角 9 UP
實力派演員,例如黃宗澤、袁偉豪

袁木都叫實力派演員
千禧年代嘅作品仲keep水準
陳志雲唔做之後已經差咗好多
所以劇本都寫到好撚膠
《婚後事》叫做好少少
唔係由歐陽做主角已經差咗
柴九做主角還可以
第四季之後真係睇唔落眼
唔好當佢係CSI咁睇
不嬲咩職業嘅TVB劇
都係得頭一集同最後一集有講
中間全部溝女
無記拍足咁多年都係倒模劇情
職業劇搞埋一大堆愛情線拖時間
其實以前妙手都係談情多過醫病
冇睇好多年 原來出到6
【翡翠腦】先糸翡翠劇集旣靈魂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞