有冇人試過腳板底長期有電流震動咁?(2)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我覺得任醫生嗰間嘢入邊嗰個黃秉康醫生好撚型
佢唔做醫生可以去拍戲
後生可畏 啲人話佢幾好人
我都搞咗兩個月
驚糖尿
有 頭暈
30-45分鐘
打顯影應該會清楚啲
我早期塊面都有少少奇怪感覺好似扯下扯下咁
有時好似好緊
解釋唔到一律焦慮
為什麼神經根病變會痠麻痛?
疼痛對人類是一個保護的機轉,感覺到痛意味著身體的組織即將或正在遭受傷害,因此對疼痛最立即的反應就是躲避,遠離造成疼痛的原因。而疼痛又分成兩種:傷害刺激受器引發的痛(Nociceptive pain)和神經受傷引發的痛(Neuropathic pain)。神經根病變(Radiculopathy)就是因為神經本身受傷引起的痛,這種痛是一種感覺異常,多半會造成不適而影響生活品質,如麻、抽(痛)、刺(痛 )、癢、電擊感、緊繃感、灼熱(痛)、撕裂痛等,有時會伴隨感覺過敏,症狀通常在晚上夜深人靜時特別明顯,甚至讓人難以入睡或痛醒。

什麼會引發神經根病變?
不管是大腦發送指令或是接收周邊的訊號,除了臉部和額頭以外身體部位的感覺和運動都是透過脊髓的中繼,由脊椎神經孔穿出的神經根支配著。而神經根一旦鑽出神經孔後就會依據分佈範圍需求的不同而有密密麻麻的分支網絡,包含感覺,運動以及自主神經。

造成神經根病變的原因很多,以林小姐為例,很有可能是第六或第七節頸椎神經根病變導致的痠麻痛,甚至肌肉無力!頸椎退化引起骨刺增生造成椎孔狹窄,以及椎間盤突出造成壓迫是最常見的兩個引發神經根病變的原因。

什麼時候需要手術治療?
有效的治療來自正確的診斷,如果經檢查診斷確實有壓迫性病灶造成神經根病變,一般來說,即使在急性期給予藥物治療,適度的休息,輔以間歇的牽引復健等可能可以改善部分症狀。倘若在保守治療過程中症狀沒有緩解甚至惡化,嚴重影響生活品質,神經學症狀加劇等,就須考慮手術治療。
黃秉康係方道生徒弟
方道生同任廣銳都係屯門醫院腦外科主管
退休開咗間嘢揾食
邊度有講
我淨係覺得佢好撚型
如果我係女實濕晒
係呀我就係扯下扯下,總之好似感覺到自己塊面
我最擔心係啲mild GBs/cidp神經病變影響到塊面
你覺得會唔會脊髓炎?
訪問睇得出 佢勁尊敬方道生
覆診收$1400
不過開藥就過$2000
9月頭返去聽報告諗住叫佢開血清素Cymbalta 比我試
任醫生話神經緊張過敏 類似自律神經我調
GBS 好啲
CIDP 冇得醫
脊髓發炎應該行唔到
同埋會發燒好似係

呢間香港腦神經外科中心口啤幾好㗎
次次入去都幫我量血壓
30-45分鐘會診
絕對唔揸流攤
朱炎培話會瀨屎瀨尿
佢叫我每月返去覆診一次 都係Mon住我情況 睇下有冇差咗或惡化
佢話如果你有急事或惡化直接打畀佢或wtsapp佢
勁撚好人
Cidp都係同一個醫法好似係
盧話都係免疫球嗰啲
但係幾個腦科都話其實街有好多人都可能有我哋啲症狀,只不過佢哋冇去驗
即係都可能係輕微GBs cidp
慢慢自己好

我睇小紅書好撚多人都腳底電流同埋針刺痛
跟住一段時間之後自己冇嘢
可能都係輕微GBs cidp嘅case
黃應該OK
間嘢服務一流
佢實問你有冇保險
有就一定即照
任定係黃有料d
我覺得黃好撚型棍 講野好firm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞