陳雲:蘇聯附庸國某運動員取得奧運金牌,只足以令該附庸國更為法西斯,金牌得主從來不會站在前蘇聯附庸國的自由運動的前線

119 回覆
144 Like 24 Dislike
獨裁國家培訓控制運動員, 贏咗可以炫耀,順勢宣傳社會主義的成功
民主國家視運動為個人興趣選擇, 當贏到國際層面, 自然代表國家出賽
陳雲移民未?
嗱,奧運我唔算特別喜歡睇,不過無記正好成日放中國嘅,你不如留意一下啲觀眾反應,其實係幾有趣對比來,有時好睇過場比賽,民主國家最大特色係個人主義,另一邊就集體,某一兩個人代表晒全個集體,咩野集中力量辦大事,個人只係替換部件,連屁都唔係,但點解呢種國家入面某啲人就好鐘意拎個國籍,民族打飛機…

可能我見識少,我真係無點見過日本人,歐美人講我們xxx真是太利害了
美國唔知
但部分日本人會叫下日本の誇り!!咁
即係日本的驕傲
不過大多數人都係陳雲所講嘅與有榮焉咁上下嘅程度
尤其係個人運動
好似之前嘅14歲滑板選手吉沢恋都係集中喺佢嘅背景咁大把
團體運動好似足球/棒球呢啲咁本身有佢獨特嘅凝聚力
本身亦唔係奧運嘅焦點運動之一
民主國家政府甚至人民,覺得江山代有人才出,比賽贏咗當然高興,輸咗亦唔會覺得氣餒,下次再接再厲。。。並非歧視獨裁共產國家,教育政制社會民風將人民思想牢牢箍實,普通人根本冇可能參加世運,只有國家培養的才可以出賽,唔單只運動,好多嘢都係例如科技,當一個體或公司成功發明了賺了錢就被迫收歸國有,久而久之人民就算有超凡智慧和能力都不屑去施展所長,呢啲國家係唔會有發達....
唔止今次
共產邊忽法西斯

同源社會主義就係

分階級+呃工人呢味嘢變種封建啦
政府同大財團知道晒你啲交易記錄,用大數據去分析你嘅消費,customize俾你睇嘅廣告,影響你下一次消費。再進一步咪控制你點樣消費,消費券已經係好例子。
(都未計如果有天災停電系統故障諸如此類)
除咗足球棒球,日本人都唔會聚喺商場睇比賽啦,個人項目選手如果出身偏遠啲,最多咪同幾十個街坊鄉里一齊喺鄉公所支持
Pish
陳雲都concern big data
但我覺得蠶食咗嘅手續費去唔番整體嘅economy係陳雲最concern嘅地方
去到真係地震就直接配給啦
仲畀咩野錢
你睇翻元旦能登半島地震就知
上次講架喇
香港已淪陷 所以佢唔會評論香港係奧運攞獎
如果係一星期前仲未有人發現江小姐篇愛國文
陳雲呢篇文實俾人屌到仆街 俾人話獨醒

再望望羅冠總 政治敏感度高下立見
就算唔知江同志學歷,見到佢同保安局眉來眼去就唔好跟車太貼啦
其實地震發生
受影響唔係得重災區嘅…

仲有周邊嘅地方
佢地可能只係停電停水
呢啲地區係有能力有基本嘅社區運作
政府亦都唔會想理你住
我當你真係冇背景

有日有一個決賽係中國vs香港
本身已經好敏感

如果贏咗
佢要對傳媒講咩說話
下一屆有冇額外嘅壓力
全部都係好敏感嘅嘢嚟
屌有咩唔啱?
本身中国香港運動員呢個身份就係建制(或者under建制)
前列線
3年前講緊
可惜香港人唔會聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞