彭博: 中國拒絕國際貨幣基金組織提出的 1 萬億美元住房救助方案

120 回覆
99 Like 1 Dislike
唉, 你連人地篇野寫緊乜都未睇明就quote出黎
成篇野都係講緊資金無地方走, 人民唔敢消費, 所以儲蓄率高
企業又唔敢將錢放去做固定資產投資
呢D就係所謂M2存量增加原因
而呢D全部都係我上面有講到
得罪都要講句,唔好半桶水沖出嚟重串柒柒

大陸發展商爆第四年,第一樣令中央真係覺得燒到身既問題就係爛尾樓,22年7月,個陣發展商已經爆左成年,政府一直都係半觀望狀態,停貸潮發生既一個星期,幾百個爛尾盤業主出信話停供,中央已經即刻出聲做野,話俾佢地停供銀行唔可以告,之後保交樓一直都係政策既第一任務,唔還就走法律程序,笑死人咩⼀睇就知無跟開,發展商無影響又係笑料。咩錢已收,係行內都知3條紅線之後,發展商除非交樓,唔係無可能拎到尾款,喂update 下d資料啦以為香港做法咩

雖然上面提左,但你好似唔係好明發生咩事,爛尾樓咁重要係因為society stability,呢樣唔洗講⼀直都係黨既重中之中,22-23年中央重要嘅會議對房地產既定調都係保交樓,第一次貨金就係為左爛尾樓,之後最高法院直程講到明購房者係有超級優先權,交唔到樓無人可以拎到錢,喺大陸冇嘢重要過維穩,而咁清楚根本事實嘅ching 話無影響,講出嚟想笑大人個口咩,出存貨係今年年頭先提出黎,反映房地產危機去到下一個階段

其他再覆,錯唔晒,但都係得一知半解,好簡單,房地產稅喺中央會議已經兩年幾冇提出嚟,今次稅制改革提嘅房地產稅亦都唔係嗰回事

利 你問我點樣搞掂大陸房地產我唔敢講,但上面發生咩事由頭到尾都有跟,同爆左既發展商一直都有溝通

2022年7月18日 銀保監會昨日再發聲,指高度關注「爛尾樓」停貸風險,並指會加強配合住建部、人民銀行等,千方百計推動「保交樓」 // 知情人士稱,銀行將暫時擱置針對暫停支付房貸人士的司法程序,而在緩衝期內的征信,即信用狀況不會受到影響

保交樓,是2022年7月28日中共中央政治局會議首次提出的工作任務,是穩民生的前提。

2022年11月21日,人民銀行、銀保監會聯合召開全國性商業銀行信貸工作座談會,研究部署金融支持穩經濟大盤政策措施落實工作。在前期推出的“保交樓”專項借款的基礎上,人民銀行將面向6家商業銀行推出2000億元“保交樓”貸款支持計劃,為商業銀行提供零成本資金,以鼓勵其支持“保交樓”工作。

2024年3月8日,第十四屆全國人民代表大會第二次會議上,最高人民法院院長張軍作了最高人民法院工作報告,報告提出:最高法出台司法解釋,明確商品房已售難交付糾紛債權受償順序,優先保障購房群眾權益。

《決定》不僅強調滿足城鄉居民的住房改善需求,還提出優化房地產稅收制度,以支持住房市場的健康發展。但需注意,本次會議提出的「完善房產稅制度」,與十八屆三中全會的加快房地產稅立法和改革有所不同,更側重於調整現有稅制。因此,未來房地產稅收將更靈活、精準,適應市場供求變化,減輕開發和交易環節的稅負。但房地產稅的具體實施時間仍需進一步觀察。

解讀三中 | 從三中全會看未來中國財稅改革方向

完善房地產稅收制度針對的是房地產的整個產業鏈,以及個人持有和交易環節的稅收制度進行的一攬子改革和完善,目的或許是降低開發、交易環節的負擔,鼓勵商品房交易和循環,或利於二手房交易等,而不是針對房產稅
所以係「講緊要放水」,定係「已經放緊水」?
呢個都係你上面有講到

你同我講中國儲蓄率高做乜?乜儲蓄率高同喺金融系統內空轉係有衝突?

「而到底是誰在進行金融空轉呢?其實還是一些有門路的企業。這些企業一般利用低成本優勢融入更多的資金,然後再用這些錢去購買理財產品,或者轉而高利率貸款給其他企業。主營業務不賺錢,反而靠吃利息賺了很多。

甚至有的公司本身不缺錢,但是上市以後圈錢幾十億,然後把這幾十億都拿去買理財產品,這種情況是屢屢發生。所以就連今年的《政府工作報告》都明確提出,要避免資金沉澱空轉。」
其實依家大陸個保交樓仲做緊,依個真係政策黎
先唔理個最終結局係點,但依幾個月好似冇咩消息講(其實都幾恐怖),又或者依排忙緊水災

進入左垃圾時間,用幾多億都冇用
D 人唔係「內倦」/「趟平」 就「潤」左出去
核平支那算啦
你連放水係講緊乜都唔知道
亂咁quote篇野, 話乜野金融空轉, 又話M1 M2就話大陸已經放緊水
你連M1 M2係乜都搞唔清楚, 就係度同我拗

知乎果篇野只係講緊大陸有好多錢無地方走, 就係咁
金融空轉唔等同放水

而家上面講緊3000億個政策先算係放水政策
但呢D都係有強烈指向性
而廣泛既放水政策, 係減息, 減準呢D

我都係果句, 睇明白人地篇野寫乜野先quote
我上面邊句話空轉=放水?
我係話「放水—>空轉—>放水無效果」喎

知乎係答緊你話唔明咩叫「錢喺金融系統裡面空轉」

咁多廢話,所以中國放緊水未?你答我啦
所以到而家你都唔明你自己搞錯乜野
M1 M2增加係內部D錢無去向, 所以全部停哂係度
而唔係放水入去金融系統度, 而舊錢無去向
鳩UP都唔知自己鳩UP左乜野, 就同我出黎死撐

固定資產投資年增長率係下降緊就證實左呢樣野
所以你講乜野放水>空轉, 根本就係錯

呢一刻你仲同我講放水, 你連放水係乜都唔撚知
既然你知道咩叫減息、降準,你可以答我中國放咗水未呀?唔好遊花園啦

我講M1、M2一直答緊你咩叫空轉
你就老屈我講M1、M2係指放水
前面仲係度知乎文扮睇唔到中國官方source
肉酸到
都要有一萬億美元拎到出黎先架
你鳩UP完都唔知自己鳩UP過乜野
有乜好講
所以中國有冇降準減息?你答得我未?

呢個係「你自己講嘅」放水政策嚟嫁喎

你講嚟講去都係啲錢借唔出,所以被動縮表當冇放過呀嘛,呢種咪就係放水但無效囉

你就一味將放水政策柒咗無用=無做過
ching你第一段已經錯
早幾年就係好多爛尾樓
連頂都封唔到
先唔講賣唔賣得出

第二樣野係新樓根本無人買,但又發展商又借爆黎一路起樓

最後,三條紅線出左之後
有睇恆大單野都唔會話發展商無影響啦下話
你講既我當然知道, 所以一開始就講, 要救房地產, 係要從多方面入手
監察, 稅制都要改, 你可以睇返再上面D post

出錢收未完成項目, 只係幫發展商解套, 幫班苦主兜底
對現時中國房地產係無大幫助
因為一開始我就講, 而家D人唔買樓, 係需求下降同信心不足
而家大陸果邊, 睇樓果班一開口殺價係至少一半
所以話西媒講既救市建議, 根本就係戇撚鳩

大陸D樓, 好多年前就已經係過剩, 供應量太多
不過都要分地區, 一二線市中心既, 個價算係有保底
但有留意內地既樓盤, 就知道就算北京上海豪宅都賣唔郁

至於三條紅線, 歸根究底, 係當年中國大放水幫美國擦屁股
留落黎既禍根
恆大問題係過度借貸, 過度發展
中央明明早就知道, 但係仍然默許事情發生
到後面問題越黎越大既時候, 就推三條紅線夾爆恆大

其實當年恆大中央想救, 好簡單, 繼續指示銀行放貸
繼續以債換發展模式就可以
但呢個模式只係另一種龐氏騙局, 總有一日, 連中國既銀行都頂唔住
到時爆, 就唔係而家咁樣

總結, 三條紅線限制房地產發展商唔好過度擴大規模係正確
但做得太遲, 時機亦唔係最好
而家諗返, 應該係諗住當時個市已經差既情況下
借勢推政策, 一次過解決問題
但低估左造成既影響
其實同當時既清洗補教業一樣, 成個行業一鋪清袋
憑空製造大量失業人口, 減少大量工作機會
三條紅線意圖係好, 但時機不好其一, 其二係配合左太多不確定因素, 同時又打壓教培, bat 互聯網, 再加2021年8-9年成日停電, 之後開始恢復既時候又疫情, 到而家太遲了, 想救都救唔返
一萬港都難
d 錢用曬去搞國防同搞新質生產力
點會冇,係哂境外
中國啲錢得共產黨知去哂邊,冇果時咪降下準,郁都最多郁到面果層,共產黨果層想郁幻想下就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞