彭博: 中國拒絕國際貨幣基金組織提出的 1 萬億美元住房救助方案

120 回覆
99 Like 1 Dislike
彭博社8月2日報道,中國政府拒絕了國際貨幣基金組織提出的動用中央政府資金完成未完工住房項目的建議,這是阻礙中國經濟好轉的一個關鍵問題,而房地產危機一直是拖累中國經濟的主要因素。

國際貨幣基金組織周五發布的一份對中國的年度評估報告稱,國際貨幣基金呼籲中國動用 "一次性 "財政資源來完成和交付預售房產,或向購房者提供補償。該報告認為,四年的成本相當於國內生產總值的 5.5%。

據彭博社的估算,按照去年的中國國內生產總值計算,這將達到近 1 萬億美元。

但是中國在官方回應中幾乎排除了這一解決方案。國際貨幣基金組織(IMF)中國執行董事張正新表示:我們認為,在完成和交付這些單位時,我們應該繼續應用市場化和法治化的原則。
他還說:"中央政府直接提供財政支持是不合適的,因為這可能導致對未來政府救助的預期,從而引發道德風險。

國際貨幣基金組織(IMF)的評估暗示了中國所面臨挑戰的規模,因為中國正經受着長期的房地產低迷,但仍不願採取大規模的財政刺激措施或向市場提供救命稻草。該基金稱,在與中國官員的討論於 5 月底結束後,它於 7 月份編寫了這份報告。

法國興業銀行(Societe Generale SA)大中華區經濟學家米歇爾-林(Michelle Lam)表示,張的言論"有些令人失望",她認為,如果形勢繼續惡化,中國政府最終將需要偏離自己的做法,加大對房地產市場的政策支持。
香港庫房大把錢,洗撚要你IMF既錢
人哋只係提出方案,無話借你。文中有講係用中央嘅錢。
啱㗎啦,乜建議都唔好聽,一直向前衝
前面有座雪山都一直向前衝
最多咪車毁人亡
香港嘅咪即係中央嘅
住房不炒呀
人地拒絕動用中央政府資金嘅錢呀
唔用中央嘅錢用邊個嘅錢呀
《孫子兵法.謀攻篇》:「知己知彼,百戰不殆;不知彼而知己,一勝一負;不知彼,不知己,每戰必殆。」

習帝呢次都算醒
佢知唔知美帝嘅實力,呢個無人清楚
但起碼知道10000億都搞唔掂咁多爛尾樓,慳返一萬億先
仲有一半機會唔洗支爆
幾時IMF咁"善心"主動提供意見
怕係想中國政府浪費多D彈藥, 等美國降息時可以避免被狙擊
而且中國內部而家係講緊要放水, 刺激經濟
IMF就話D錢要攞去處理未完工住房項目
提呢個意見既人, 個心有幾黑, 血有幾毒
中國政府儲備夠唔夠錢呀?

唔夠同我講,我借20蚊比政府,7日後找反20蚊比我得啦,我愛國免息
依家啲樓多得濟,仲起埋佢,仲要依家先起,太遲啦
個樓市泡沫都爆咗,由佢算啦,將啲錢用喺其他地方仲實際
屌你老母
共產黨講自由經濟,市場化
拉出去斬啦
得個殼冇lift冇水電煤啲韭菜咪一樣照住照俾錢供
凡是敵人反對的,我們就要擁護;
凡是敵人擁護的,我們就要反對。
翠帝全力滅支那
因為根本已經無得救。咪浪費
韭菜識自己駁電搬水,洋人都未見識過憑乜嘢比建議
淨識R錢同借錢
叫佢洗自己啲錢梗係無可能啦
咁大個中國7.79 個明日大罪的閒錢都拎唔出
救韭菜做乜鳩
聽講香港揸咗好多唔郁得既人仔債券。
如果唔係點解劏房波要舉債渡日吖?
都on99 d爛尾樓就算起完都係冇人住既鬼城黎起黎只係用黎刷gdp
本身投資已經將筆錢扔左落咸水海
而家仲點會扔多筆錢落海
道德風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞