彭博: 中國拒絕國際貨幣基金組織提出的 1 萬億美元住房救助方案

120 回覆
99 Like 1 Dislike
你睇佢講咩心黑都知係睇得黨媒多外國人一定有異心
地產宜家連環爆到銀行白酒建材股票全部升唔起,一日唔處理一日個經濟就只有向下
睇你成大段野, 已經知你無料
連根本事實都搞錯

首先, 呢D未完成項目, 即係爛尾房, 直接影響有邊幾個單位, 有乜野影響
無非係發展商, 銀行, 借貸人, 滿打滿算當埋施工工人係其中一, 就係咁多

對發展商黎講, 只要封左頂, 就可以從銀行攞錢, 收唔收尾就睇情況
反正錢已收, 單位又賣左出去

銀行就每期向借貸人出bill收錢, 唔還就走法律程序

成件事最傷就係借貸人, 以及施工工人, 一個唔知幾時可以收到樓, 一個未必收到尾期糧

至於其他影響, 無

大陸呢十幾廿年, 省市縣都賣地起樓去發展, 所以大陸既樓市整體供應上根本就係過剩
只不過呢十幾廿年, 經濟好左, 多左人入城打工, 結婚生子
人口向發達城市匯聚, 所以呢D匯聚點既樓價就上升
但遠離人口匯集既地方, 樓價仲係好低
例子就係鶴崗

而家問題係民間消費力不振, 有錢唔敢用, 都多左去儲錢
新一代對結婚既需求下降, 加上對職場35呢條死線憂慮
更加唔敢去買房
因而造成市場上庫存無法售出, 要hold貨

而市場上有大量庫存房未能消化, 就會影響發展商建新項目既信心

呢D睇中國既固定資產投資年增率完全可以睇到出黎

仲有, 而家大陸推緊農民棄地入城, 等佢地可以消化部分房屋庫存
完全同我既分析吻合

我講既野唔係鳩UP, 係有實質政策同事實支持

講到3條紅線政策, 我都覺得做錯左, 係錯在咁遲先推
早早就應該要推出黎, 對失控既發展商, 以及銀行作出規管
不過主動去戳破呢個泡沫係好事, 可以引導資金流向實業發展

稅改已經做緊, 房產稅已經有試點

其實唔了解中國既政策, 可以唔使咁急走出黎柒
我唔知你講既放緊水, 係金融系統裡面空轉係乜野意思
現時出台既, 就係早前3000億國債, 如果你係講緊呢個
你應該了解一下究竟係講緊乜野
大把韭菜未割,駛乜用黨員嘅錢
知乎
如果真係借嘅話中國真係𦧲飯應
了解一下IMF借錢有乜野條件先再鳩UP
得罪imf有乜後果
了解一下韓國國恥日
鬼佬又唔信得
知乎引述中國財政部、央行、新華社又唔信得
一萬億美應該冇
乜撚嘢IMF?
有習主席喺度,我就安心了
既然有相關部門出既政策, 直接post出黎就得
你咁做, 同post篇連登文話係證據有乜野分別
大佬,你連M1 M2都唔識睇,仲問我乜嘢叫喺金融系統入面空轉我使唔使打一大篇文教你基本econ?

篇文引述咗好多唔同嘅中國官方數據,寫到明source喺邊你都仲要問

連登post都可以引用可靠source嫁喎
但佢數據增長各樣望上去又keep到

除咗佢會造假之外,有無咩原因解釋下?
人仔跌先對中國好
以前Trump日日逼中國升值人仔
外國勢力對中國事務說三道四
啲鬼佬做乜9要咁多L事?干涉別國內事?

唔好話經濟、就算天災、疫情,你班鬼佬都咪hi幫手或者捐錢,話晒係全國小康嘅大國喎。

再嘈、信唔信連硬俾嘅發展中國家嗰朵,我哋強國都唔L要呢!
講真放水又點.中共靠世界工廠發達.
當世界工廠停業咁滯
無外匯.而鋼,燃料,晶片,食物大部份靠外國輸入.
入不敷支.
同老美鬥根本死路一條.

本身三條紅線唔係問題.只係加速.
問題係本身借錢制度.
國企借.假大空借.國家政策(有高官支持)又借.
結果借3錢5成以上貪晒,走晒資.
如紫光....

https://www.rfa.org/cantonese/news/cn-econ-01252024062201.html
中央降準50點子「放水」萬億 分析:不得已且吃力的「維穩」招數
香港d樓都唔多姐
住房不妙先真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞