[水很深]江旻憓 IG 無Follow 人呢吓真喺好恐怖,機心極重!

430 回覆
1595 Like 329 Dislike
一日幾個江旻憓,你都好憎佢兼好得閒wor
水很深
好重心機
ig 唔睇大波妹仲有咩睇
如果去統計下男同女有幾多比例嘅人有私人ig,你估會唔會有statistically significant 嘅差別吖嗱?
江旻憓碩士論文流出
https://lih.kg/3754358
水很深被踢爆
睇得出你好有基心
咩叫老鐵,解釋下
順便吠多兩聲,唔該
而家就係講緊應該體育還體育,絕大部份支持佢既人都係因為佢體育成就先支持佢,但就有班唔係體育還體育既人拎佢唔係體育範疇既其他因素,例如政見、性格等去抹黑佢

佢係一個運動員,係咁多黎自全世界既運動員既比賽中脫穎而出憑實力拎到金牌係至高榮譽,班友唔支持都算,仲要好似宣揚比其他人聽:唔好咁開心住啊,佢個人點點點咁,呢啲叫轉移視線、抹黑

佢拎到金牌係事實,啲人替佢高興支持佢係好正常,有咩可以錯誤解讀?
黃人以為佢黃,政權同埋用體育嚟「團結人心」,麻醉香港現實嘅失敗。
「絕大部份支持佢既人都係因為佢體育成就先支持佢」
呢句你都要分清楚你到底係
1)支持江係體育成就上繼續努力
2)欣賞佢係體育上取得嘅成就
3)因為佢係體育嘅成就,而支持江整個人本身(包括其個人行為,政治取態)
按字面睇你呢句說話,好易令人誤會係(3),而大家所關注嘅就係會唔會有人個思路係(3),如果係因為一個人係體育上嘅成就而盲目崇拜,係好危險嘅事。

係咪體育歸體育可以拎中国隊嚟做例子,大陸一班小粉紅,係乒乓波,羽毛球,游泳等入面,見中国隊贏日本隊,美國隊就會異常亢奮,覺得中華民族偉大復興,打倒小日本,美帝。呢啲就為之將政治意識,民族主義投射係體育上面。

當然奧運會用國家嚟分隊,本身就係帶有國族意識係入面。
但如果你強調係體育歸體育,你應該問下自己,你係因為覺得「江旻憓拎金牌」而高興,定係因為覺得「香港人拎金牌」而高興,定係覺得「香港係奧運好成功」而覺得高興。
而以上三種,只有第一種係純粹體育歸體育,第二,三種就係將國族自我認同,投射咗係江旻憓係奧運會嘅成績之上。

而中国一直強調奧運會成績,其中一個目的就係維穩,透過運動成績,向国民展示国家強大,從而忘記其他生活上嘅不公不義。點解要咁大力出嚟提,就係要大家體育歸體育,唔好比民族主義上頭。
真係好恐怖咁
一定係藍絲
以為自己邊個?
為咗你班連衞兵放棄前途?
有時睇你班所謂黃絲,仲面目可憎過啲藍絲
真係抵你地輸到一仆一碌
本身其實對奧運無咩感覺,一場都無睇過、唔太在意邊個邊個拎牌,只係睇唔過眼有班友係江拎完牌之後衝出黎話佢天真有機心恐佈,未拎牌之前唔見佢講㗎喎,人地憑實力贏到比賽,有人欣賞支持係好正常,班友唔care咪由佢,係要不停出post抹黑佢其他唔關運動事既野你話佢以不正當手段贏比賽就話遮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞